De Boerboel en gaan we iets dieper in op het daadwerkelijke karakter van de Boerboel ten opzichte van de meeste algemene beschrijvingen die je leest op de meeste websites. Mede aan de hand van voorbeelden van Boerboel eigenaren en Boerboel fokkers zal ik proberen een goed beeld te schetsen van wat u te wachten kan staan wanneer u besluit een Boerboel aan te schaffen.
De Boerboel is en blijft in de eerste plaats een echte waakhond met een zeer sterk territoriaal instinct. De Boerboel heeft dus echt een erf nodig die hij kan en mag bewaken. Een Boerboel op een flat, appartement of een woning met kleine tuin is ook verre van ideaal te noemen en veroorzaakt dan ook vaak problemen die uiteindelijk ten koste van de hond zullen gaan. Ook de wandeling door bijvoorbeeld het stadspark is voor de Boerboel een bron van prikkels welke tot problemen zou kunnen leiden Nee een Boerboel is en blijft een hond die het liefst op zijn erf is en kan waken. De Boerboel is dan in het verleden nooit gefokt op schoonheid maar puur op functionaliteit. Want alleen hierop werden de honden door de Zuid Afrikaanse boeren geselecteerd. Een Boerboel kon nog zo mooi zijn, een onbetrouwbare, agressieve of laffe Boerboel werd direct door de Afrikaanse boer naar de eeuwige jachtvelden geholpen. Tot op heden wordt de Boerboel nog steeds gebruikt als waak- en werkhond op de Zuid Afrikaanse boerderijen.
Helaas wordt door de grote populariteit van de Boerboel op dit moment een heleboel van het oorspronkelijk karakter en type “weggefokt”, net als bij de cane corso behoort de boerboel in de groep Molossers gebruikshonden en zal er ook in onze selectie te zien zijn dat onze boerboel fit for function and purpose gefokt worden dus niet extreem groot of extreem zwaar maar gezond en gebalanceerd om een functie uit te voeren!
De Boerboel is tot op heden nog niet F.C.I. erkend. De F.C.I. is het internationaal overkoepelend orgaan van alle stamboomregisters. De voornaamste reden hiervoor is dat men pas 30 jaar geleden weer is begonnen met het fokken van de oorspronkelijke Boerboel en dus is het ras kynologisch gezien nog splinternieuw. Wellicht komt hier de komende tijd verandering in en zal de Boerboel ook erkend worden door de F.C.I. Mits deze erkenning door Zuid Afrika aangevraagd wordt.
Maar wat spreekt ons nou zo aan in dit ras? Eigenlijk zouden we het gehele uiterlijk van de Boerboel even moeten laten voor wat het is en puur naar het karakter van de Boerboel moeten kijken. Welke karaktereigenschappen trekken u nou het meest aan in dit ras? In tegenstelling tot de uiterlijke kenmerken is aan het karakter van de Boerboel eigenlijk een paar honderd jaar gesleuteld om een stabiele, zelfverzekerde waakhond te creëren. Juist de karaktereigenschappen van de Boerboel zouden u dan ook het meeste aan moeten spreken in dit ras.
Naast het feit dat een Boerboel één van de beste, zo niet de beste waakhond is die u zich kan wensen, is de Boerboel ook een echte familiehond. Toch zal hij zich nooit te afhankelijk opstellen van zijn gezin. Naar vreemden toe zijn de meeste Boerboels terughoudend en afstandelijk, maar eenmaal kennis gemaakt,de beste vriendjes. Ook geldt dit voor onbekende situaties. De meeste Boerboels en dan met name de reuen kunnen zich dominant op naar andere honden opstellen. De Boerboel is dan ook geen geschikte hond om een hele middag mee te nemen de stad in of gezellig op terrasjes te zitten, dat is vragen om problemen. Ook wanneer u een lange strandwandeling wilt maken moet u er rekening mee houden dat u uw Boerboel niet altijd los kunt hebben lopen. Wilt u dit wel dan adviseer ik u om geen Boerboel te nemen en u te oriënteren op een wat minder dominant ras die wel een allemans vriend is. Natuurlijk zijn er ook Boerboels ( ook reuen ) die op latere leeftijd nog prima met andere honden overweg kunnen en het ontzettend gezellig vinden wanneer er visite binnen komt. Maar ga er bij voorbaat maar vanuit dat dit uitzonderingen zijn en beschouw zo’n karakter, mocht u een Boerboel met zo’n vrij en meegaand karakter krijgen, als een bonus. Feit is dat een Boerboel een eerlijke en zeer consequente opvoeding vereist maar u zult er dan ook een zeer trouwe kameraad voor het leven voor terug krijgen. Overigens wil ik hiermee niet beweren dat het opvoeden van een Boerboel verschrikkelijk lastig en moeilijk is, integendeel zelfs. Een boerboel is een ontzettend intelligente makkelijk lerende hond die in principe nooit de confrontatie met zijn baas zal opzoeken. Echter enige ervaring met grote dogachtige honden is zeer zeker een pré om dit prachtige ras een goede eerlijke, stabiele en vooral consequente opvoeding te bieden.
Meer informatie over de Boerboel
Allereerst kan ik u zeggen dat het zeker niet makkelijk is om op basis van de huidige Informatie over de Boerboel de gehele voorgeschiedenis van de Zuid Afrikaanse Boerboel op exact juiste wijze volledig in kaart te brengen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er weinig tot geen concrete documentatie van de afgelopen paar honderd jaar bestaat over de Boerboel. Vaak zul je een standaard verhaal tegen komen wanneer je zoekt op het internet naar de voorgeschiedenis van de Boerboel. Toch wil ik proberen u iets s in de geschiedenis van de Zuid Afrikaanse Boerboel mee te nemen aan de hand van deze beschrijving over de voorgeschiedenis van de Boerboel.
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de voorgeschiedenis van de Boerboel te verdelen is in 4 fases. Maar ver voor de eerste fase van de Boerboel bestonden er natuurlijk ook al honden die voor verschillende doeleinden werden gebruikt. Hiervoor we moeten we een paar duizend jaar terug in de tijd gaan. Veelvuldig en langdurig onderzoek heeft inmiddels wel aangetoond dat de “Molossers” of ook wel de grote Mastiff-achtige honden kunnen worden teruggevoerd in de tijd 400 tot 600 jaar voor christus. Indirect zou je kunnen stellen dat hier de voorouders en de bloedlijnen van de Boerboel dus ook liggen.