Cane De Boel

 

Een functionele mastiff met een sociaal karakter

Doel:de ideale waak (werk) en gezinshond die ook nog eens gezond is te creëren.

Cane de Boel 

Karakter omschrijving

Stabiel , moedig , mensgericht , sociaal , met genoeg werkend vermogen.

 

Algemeene omschrijving 

De Cane de Boel is een atletische mastiff, Met een sterke constructie een imposante hond.

Waarom kiezen wij voor een outcross project?

Dit project is ontstaan door mijn passie voor de Cane Corso inmiddels al een tijd fokker begin ik steeds meer problemen te zien binnen ons ras van hd en ed tot epilepsie en dcm deze problemen waren er 15 jaar geleden ook al maar in een mindere mate en was de leeftijd dat bv dcm tot uiting kwam gemiddeld 5 a 6 nu zien we het in ernstige vormen al op jonge leeftijd en helaas met als enige optie euthanasie.

Epilepsie is in 6 jaar van sporadisch naar constant gegaan ook in de cijfers waar ik begon met fokken het nog maar 1% van de populatie was is het inmiddels al 3% .

Reden genoeg om er aandacht aan te besteden en daar begin ik al vroeg mee begonnen omdat ik zelf een reu heb gehad die niet ouder dan twee is geworden door epilepsie.

Na jaren bijhouden van iedere lijder die een stamboom heeft zien we daar een duidelijk familiar verband dus vaak gaat het bij lijders om stambomen waarin er een aantal risico honden voorkomen, hoe hoger het aantal risico's hoe groter de kans dat er een epilepsie lijder geboren wordt.

Helaas mag je door privacy wetgeving geen publicaties maken van de risco honden binnen ons ras omdat je dan eventueel de fokker hiermee in discrediet brengt en zijn of haar kennel hiermee kan schaden.

Het nadeel is dat veel fokkers dus niet op de hoogte zijn van de "risco" honden en fokken met onverantwoorde combinaties , door te weinig kennis ,geen grondig onderzoek doen naar de lijnen waar ze mee fokken, bewust of onbewust achterhouden van gezondheids informatie of gewoon te weinig kennis hebben over de genetica en vererving van erfelijke ziekten.

Mijn reden om het anders te doen ik wil geen risico nemen in mijn combinaties en dan nog kun je het niet uitsluiten het kan namelijk altijd gebeuren ook bij een outcross maar het bewust nemen van een risco is wat ik als fokker niet wil, kiezen tussen twee kwaden is wat ik op dit moment ervaar of ik neem minder risco mbt op epilepsie door een hond te gebruiken die een stamboom heeft zonder zichtbaar groot risco maar er minder bekend is over nazaten, onjuiste voorouders en andere achtergrond informatie.

Of ik kies bewust voor een iets groter risco doordat er bepaalde "risco " honden in het stamboom aanwezig zijn 

Kiezen tussen twee kwaden! en helaas wordt dat probleem ieder jaar groter doordat er meer fokkers risco nemen de geboren honden dragen hierdoor een nog groter risco en die cirkel blijft steeds groter worden tot er geen hond meer over is zonder risco en dat zal op deze manier niet lang duren.

Voor mij sta ik op een splitsing ik heb twee gezonde rassen mijn eigen lijn cane corso die tot op heden gezond zijn, waar ik alles maar ook echt alles van heb uitgezocht waar ik als fokker vertouwen in heb!

Boerboels die in het algemeen minder last heeft van erfelijke problemen althans geen grote problemen zoals epilepsie en dcm onze boerboels zijn zorgvuldig geselecteerd en door ons zelf gefokt zijn allemaal röntgenologisch goedgekeurd en hebben top karakters 

Ik ga voor mijn weg ik ga beginnen met een outcross tussen mijn cane corso en mijn boerboels zonder een hoog risco zonder achtergehouden gezondheids informatie maar met alle kennis en alle testen die wij doen met een bepaalde zekerheid tot moeder natuur anders bepaald.

Mijn keuze is gezonde honden fokken met een goed karakter en als dat binnen een ras niet meer mogelijk is dan kijk je verder ik zal mij 1000% inzetten om ook met deze outcross de cc in de toekomst te verbeteren mist dat wordt toegestaan door de rvb ik zal daar een plan van aanpak maken om zo in de toekomt meer genetische diversiteit toe te voegen en lukt dat niet treurig maar dan heb ik altijd mijn eigen hart gevolgd en ben ik blijven staan achter mijn kennelnaam onze kracht!

En dat is mijn missie gezonde honden fokken die onderdeel uitmaken van een familie en of dat nou een cane corso is of een boerboel dat heeft voor mij geen meerwaarde de waarde zit in de honden die gezond oud worden en gezinnen die daar optimaal van kunnen genieten zonder mega kosten en veel te vroeg afscheid nemen van een maatje.

Voor mij is het duidelijk en ik kijk uit naar een mooie toekomst ♥️

De Cane de Boel Nederlandse mastiff of gewoon een gezonde molosser