Cane Corso standaard

XIII STANDAARD ETNISCHE KENMERKEN VAN DE "CANE CORSO"... DOOR ANTONIO MORSIANIENCI (Italiaanse Kennel Club) Judge's Committee en Executive Committee hebben deze standaard in 1987 goedgekeurd.
Positie in de wetenschappelijke classificatie: hond behorend tot de Molossische groep volgens de classificatie van Pierre Mégnin), concave kortharige rasaccordeon volgens de classificatie van Paul Déchambre).
Positie in de utilitaire classificatie: waak-, beschermings-, politie-, en verdedigings hond.

 Herkomst: Italiaans, meer precies zuidelijk 

Algemene specificering van het ras: de algemene bevleesdheid is die van een mesomorf dier waarvan de stam langer is dan de schofthoogte, harmonieus wat betreft de vorm (heterometrie) en disharmonisch wat betreft het profiel (alloïdisme).
Korporaalindex: ca. 80
Thorax-index: ca. 70
Grondwettelijk type: gespierde habitus4. Normale constitutie5.
De hoogte van het lidmaat tot de elleboog is 5/10 van de schofthoogte. Van middelgroot formaat, sterk gebouwd maar elegant met krachtige en lange spieren, zeer gedistingeerd, drukt hij kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen uit.
Intelligent, actief en evenwichtig, is hij een ongeëvenaarde waak- en beschermingshond.
Dociaal en aanhankelijk met de eigenaar, liefdevol met kinderen en met het gezin, indien nodig wordt hij een vreselijke en dappere beschermer van mensen, huis en eigendommen.
Hij is gemakkelijk te trainen.
Nergens moet de "Corso" op enige manier doen denken aan een Napolitaanse Mastiff.
Hoofd. Brachycephalic. Zijn totale lengte bereikt 3,6/10 van de schofthoogte. De lengte van de snuit is gelijk aan 3,4/10 van de totale lengte van het hoofd. De bizygomatische breedte, die gelijk is aan de lengte van de schedel, is meer dan de helft van de totale lengte van het hoofd en bereikt 6,6/10 van de totale lengte. De cefalische index varieert van 64 tot 66.
De bovenste longitudinale assen van de schedel en de snuit zijn convergerend en de achterwaartse verlenging van de bovenste lijn van de neusbrug strekt zich altijd uit onder het uitsteeksel van de achterhoofdsknobbel.
De omtrek van de kop, gemeten aan de jukbeenderen, is meer dan tweemaal de totale lengte van de kop, zelfs bij de vrouwtjes.
De kop is matig gebeeldhouwd met zygomatische bogen die naar buiten toe zijn uitgerekt. De huid is stevig en hecht zich aan de onderliggende weefsels, hij is glad en tamelijk uitgerekt.
Neus Hij ligt op dezelfde lijn als de neusbrug. Van opzij gezien moet het niet de voorste verticale rand van de lippen uitsteken, maar met de voorkant op dezelfde verticale lijn liggen als de voorkant van de snuit. 

De zijkanten, boven- en voorkant, van opzij gezien, vormen een rechte hoek.
Het moet volumineus zijn, vrij vlak aan de bovenkant, met brede neusgaten, open en beweeglijk, nat en koel. De neusvleugels zijn vrij dun. De pigmentatie is zwart.

Neusbrug. Recht, tamelijk vlak. Voor de lengte en de richting in verband met de schedelas, zie "hoofd".
De breedte, gemeten op halve lengte, is gelijk aan ca. 20% van de totale lengte van het hoofd en aan ca. 59% van de lengte van de neuspijp.
Lippen en snuit. Van voren gezien vormen de bovenlippen aan de onderste rand en, meer precies, aan de scheiding, een omgekeerde "U".
De voorkant van de snuit is vlak en vierkant.
De vierkante vorm is te danken aan het parallellisme van de snuitzijden en aan de volheid en de breedte van de hele kaak.
Omdat de voorkant van de snuit sterk ontwikkeld is, is de driehoekige vlek breed, de groef van de neus naar de lippen is lang en de afstand tussen de boven-frontale rand van de neus en de scheiding van de lippen is aanzienlijk.


De bovenlippen, van opzij gezien, hangen matig6 , zodat het profiel van de onderzijde door de lippen wordt gegeven.
De onderste lippen, die een beetje hangen, vormen met de bovenste een terecht gemarkeerde commissure op zo'n manier dat het lipslijmvlies zichtbaar wordt.
De commissure vertegenwoordigt altijd het laagste punt van de onderste rand van de snuit en wordt mondeling iets verder van de loodrechte lijn van de buitenste ooghoek geplaatst; de rima oris is dus lang.
De lippen zijn vrij stevig.
De breedte van de snuit moet bijna gelijk zijn aan de lengte, die 3,4/10 van de totale lengte van het hoofd bereikt. De diepte, gemeten vanaf de bovenrand van de neusbrug tot aan de commissure, is meer dan 50% van de lengte van de snuit en is gelijk aan ongeveer 51% van de totale lengte van het hoofd.
Het suborbitale gebied vertoont een zeer lichte beitel.
Kaken. Zeer breed, sterk en dik, met een zeer lichte verkorting van de bovenkaak met een daaropvolgende lichte prognathie (ondervoorbijtend). Vanaf hier een ingehouden verlenging van de onderboog, als de kaaksnijtanden slechts ½ cm passeren hun corresponderende snijtanden op de bovenboog.
De zijkanten zijn zeer sterk en van opzij gezien behoorlijk gebogen. Het lichaam van de kaken, massief, gezwollen en zeer naar voren gebogen, heeft zijn belangrijkste kenmerk in een gemarkeerde kin waarop de bovenlippen rusten bij hun scheiding.
De tanden zijn wit, groot en compleet in groei en aantal. De snijtanden zijn stevig op een rechte lijn geplaatst. De hoektanden zijn divergent en staan uit elkaar door de aanzienlijke transversale groei van de kaken (bij de mannetjes moeten de hoektanden op een afstand van maar liefst 5,5-5,7 cm van elkaar staan op de top van de kroon).


Stop. Als de bovenste lengteassen van de schedel en de snuit naar elkaar toe groeien en de voorhoofdsholtes vrij ontwikkeld zijn, stijgen de frontale botten met een scherpe helling vanuit het frontale proces van de bovenkaak en de neus, waardoor een zeer duidelijke frontale holte (of stop) ontstaat. Van opzij gezien, naast de frontale uitstulpingen, zeer ontwikkeld en uitpuilend, helpen ook de prominente wenkbrauwbogen om de overgang tussen de neus en het voorhoofd te accentueren.
Hoek van de sinussen en het voorhoofd, ca. 105°-110°. Hoek van de schedel en de frontale schedel (middenzone van het voorhoofd) ca. 130°.
Schedel. Voor de richting ten opzichte van de snuitas, zie "hoofd".
De lengte is gelijk aan 6,6/10 van de totale lengte van het hoofd en de breedte7 is gelijk aan de lengte.
De zygomatische bogen zijn vrij groot en naar buiten toe uitgerekt.
Van voren gezien is het breed en licht gebogen, van opzij gezien trekt het een onregelmatige curve die, geaccentueerd in de subregio van het voorhoofd, vlak wordt langs de uitwendige sagittale kuif8.
Van bovenaf gezien ziet hij er vierkant uit door de uitrekking van de zygomatische bogen en voor de krachtige spieren die hem zweven.
Voorhoofdsknobbels die goed gegroeid en uitgerekt zijn, een diepe stop en een zichtbare middengroef.
De holtes boven de oogkassen zijn licht gemarkeerd.
Wangen. Het masseterrein is vol en duidelijk, maar niet hypertrofisch.


Ogen. Middelgroot in vergelijking met de grootte van de hond, in een subfrontale positie (helling van de palpebrale as van 5° tot 15°), goed gespreid gezien de aanzienlijke transversale groei van de frontale sinussen. Rima palpebrarum bijna ovaal, oogbollen licht uitpuilend, aanhechtende oogleden met zwarte pigmentatie van de randen.
De ogen, van voren gezien, mogen de sclera niet laten zien. Nictitante sterk gepigmenteerd.
Iris zo donker mogelijk volgens de kleur van de vacht. Intelligente en alerte blik.
Oren. Van gemiddelde grootte in verhouding tot het volume van het hoofd en de grootte van de hond, bedekt met kort haar, van driehoekige vorm, met vrij spitse top en dik kraakbeen, in een hoge positie, veel boven de zygomatische boog, met een brede bodem, opknoping, ze kleven aan de wangen en aan de parotis regio zonder naar beneden te komen naar de keel.
Vrij uitgestrekt en licht uitpuilend aan het gewricht, worden ze halfrechtopstaand als de hond alert is.
Om een rechtopstaande houding te krijgen worden ze geamputeerd in een gelijkzijdige driehoekige vorm.


Hals. Sterk, met veel spieren, met ovale doorsnede, vrij mager, met een duidelijke scheiding van de nek; het heeft de bovenste rand (of rug of dorsale) licht convex en de onderste rand (of voor of ventrale) praktisch zonder keelhuid.
De lengte van de hals (gemeten in het verlengde van de nek tot aan de schedelrand van de schoft) bereikt de totale lengte van het hoofd, dat wil zeggen 3,6/10 van de schofthoogte.
De transversale diameter is ongeveer 2,4/10 van de schofthoogte.
De top-laag diameter is ongeveer 3/10 van de schofthoogte.
Harmonisch verbonden met de schoft, schouders en borst, heeft de nek zijn ideale richting op 45° van de grond en in een rechte hoek met de schouder.
De intermaxillaire groef heeft een vastzittende huid. De keel moet zoveel mogelijk droog en matig van losse huid zijn.
Stam. De lengte van de romp, gemeten vanaf de punt van de schouder (externe hoek tussen schouderblad en humerus) tot aan de punt van de nates (achterste punt van het zitbeen), is 11% over de hoogte tot aan de schoft.


Borst. Breed, goed hellend en open, met goed ontwikkelde spieren. De breedte, in nauwe relatie tot de breedte van de borstkas, bereikt 35% van de schofthoogte. Het borstbeen is op dezelfde hoogte als de punt van de schouders.
Van opzij gezien is de borstkas naar voren uitgestrekt tussen de voorpoten en licht convex.
Borstkas. De functie van de "Cane Corso" als werkhond, heeft een aanzienlijke verbreding van de longen en van het hart- en vaatstelsel nodig, daarom moet het goed groeien in de drie dimensies (hoogte, breedte, diepte) en in de omtrek.
De hoogte, meestal gemeten vanaf de bovenkant van de schoft tot aan de onderste rand van het borstbeen (borstbeen-vertebrale diameter of verticaal) is gelijk aan de helft van de schofthoogte, zijnde de thorax goed hellend naar de elleboog, de olecranontop en het borstbeenprofiel (in het stuk dat het dichtst bij de grond ligt) zijn op gelijke afstand van de grond en de schoft.
De breedte, gemeten in het meest bolle deel van de ribben, d.w.z. in de "Cane Corso" op de helft van de hoogte (transversale diameter), is gelijk aan 35% van de schofthoogte.
De transversale diameter neemt licht af in de richting van het borstbeen zonder dat er een carina ontstaat.
De diepte, gemeten vanaf de punt van het borstbeen tot aan het middelste deel van de voorlaatste valse rib (sagittale diameter), is vrij aanzienlijk vanwege de breedte en de helling van de borstbogen en de daaropvolgende breedte van de intercostale ruimtes. Het is gelijk aan 55% van de schofthoogte.
De omtrek, gemeten achter de ellebogen, is meer dan 35% van de schofthoogte.
De thoraxindex is 70.
Het borstbeen is mager, lang, breed (d.w.z. in verband met de aanzienlijke groei van de thorax) en van opzij gezien schetst het een halve cirkel met een brede straal die caudaal vloeiend omhoog gaat naar het achterlijf.


Ribben. Lang, schuin (naar achteren gebogen), breed en goed gehopt, maar zonder te overschrijden. Brede intercostale ruimtes. De 4 valse ribben zijn lang, schuin en open.


Schoft. De schoft die duidelijk op de ruglijn omhoog gaat en over het kruis heen ligt, is hoog, lang (d.w.z. gestrekt naar achteren), breed (door de opening van de schouderbladen), mager en gewricht harmonisch naar de nek en naar achteren.


Rug. Het is breed, met meerdere spieren als de hele bovenlijn van de romp, licht oplopend van de rug naar de voorkant en met een strikt recht profiel.
De lengte is ongeveer 32% van de schofthoogte.
Lendenen. De lendenstreek, een brug tussen de rug en de voorkant, moet kort, breed en goed verbonden zijn met de rug en het kruis, met veel spieren, zeer stevig en, van opzij gezien, licht convex.
De lengte, iets hoger dan de breedte, is gelijk aan 20% van de schofthoogte (gemeten vanaf het inbrengen van de laatste rib tot aan de buitenste hoek van de kronkeldarm).
Buik en zijkanten. De buik, die goed aan de zijkanten en aan de hypochonder is vastgemaakt, is niet uitgehold en stijgt, van opzij gezien, van de borstbeenrand tot aan de liezen met een gladde ronding.
Omdat de lendenen zeer compact zijn, de ribben zeer naar achteren gebogen en het coxale gebied licht hellend zijn, zijn de zijkanten zeer kort, net als de lendenen. De holte aan de zijkant is niet erg opvallend.


Kroep. Het is lang, breed, vrij rond door de grote groei van de spieren.
De lengte, gemeten van de heuprug tot de nok van de nates10, is gelijk aan 32% van de schofthoogte.
De gemiddelde breedte11 is gelijk aan 23% van de schofthoogte.
De helling op de horizontale lijn, op basis van de kronkeldarm en de ischiatische lijn (kokeras) is 28°- 30°, op basis van het heiligbeen en de stuitlijn (het topprofiel van het kruis12 is 15°- 16°. Het kruis heeft dus een lichte helling.


Staart. Het wordt vrij hoog op de crouplijn geplaatst, het is dik aan de wortel en niet te taps toelopend aan de punt, en als het wordt uitgerekt is het niet te veel over het spronggewricht.
Als de staart niet in actie is, anders is hij horizontaal of iets hoger dan de rug, mag hij nooit gebogen worden om een ring te vormen of in een verticale positie.
Het wordt geamputeerd bij de 4e rib.


Seksuele organen. Mannelijk: normaal gegroeide testikels, beweeglijk in de zak en in het scrotum.

FOREQUARTERS
Schouder. Hij is lang, schuin, sterk, uitgerust met lange, krachtige en goed verdeelde spieren, houdt zich vast aan de borstkas maar is vrij in de bewegingen.
Zijn lengte, van de top van de schoft tot de nok van de schouder, is gelijk aan 30% van de schofthoogte en zijn helling op de horizontale lijn ligt tussen 48°-50°.
Ten opzichte van het middenvlak van het lichaam zijn de randen van de schouderbladen licht gezwenkt.


BovenArm. Hij is iets langer dan de schouder, sterk, met zeer goed gegroeide botten en spieren, goed verbonden met de romp in de top ⅔, gemeten vanaf de schouderrug tot aan de punt van de elleboog, hij heeft een lengte gelijk aan 31-32% van de schofthoogte en een helling met de horizontale lijn van ca. 58°-60°.
De lengterichting is evenwijdig aan het middenvlak van het lichaam. De hoek tussen de schouderbladen en het opperarmbeen ligt tussen 106° en 110°.


Onderarm. Het is perfect verticaal met ovale doorsnede, met meerdere spieren, vooral in het bovenste derde deel, met een zeer sterke en compacte botstructuur. De lengte, vanaf de punt van de elleboog tot aan die van de arm, is gelijk aan 32-33% van de hoogte tot aan de schoft. De omtrek, recht onder de elleboog gemeten, is gelijk aan 39% van de schofthoogte. De carpus-cubitale groef is vrij opvallend.


De ellebogen, lang en uitpuilend, vastzittend maar niet te dicht bij de ribbenkast, bedekt met een magere huid, moeten net als de humerus, op een strikt parallel vlak met het sagittale vlak van de stam liggen; deze voorwaarde is onontbeerlijk om een regelmatige loodlijn te hebben.
De punt van de elleboog (olecranon epifyse) bevindt zich op de verticale lijn die vanuit de caudale (of rughoek) van het schouderblad naar de grond is neergelaten.
Carpus. Van voren gezien volgt het de rechte verticale lijn van de voorarm; het is mager, breed14, beweeglijk, dik15 en zonder sporen van hestose.
Zijn omtrek bereikt 26% van de schofthoogte.
Aan de bovenrand is het pisvormige bot sterk naar achteren geprojecteerd.
Metacarpus (voorpoot). Het is vrij kleiner dan de onderarm (omtrek 22-23% van de schofthoogte), is zeer sterk, mager, elastisch, licht gebogen, niet erg lang. De lengte mag niet meer dan een zesde van de hoogte van de voorpoot tot aan de elleboog bedragen.
Van voren gezien volgt hij de loodrechte lijn van de onderarm en de carpus (pols).
Vanaf de zijkant gezien vormt hij met de grond een hoek van ongeveer 75°.
Voorvoet. Het heeft een ronde vorm, met zeer gewelfde en verzamelde vingers, (kattenvoet). Magere en harde zolen. De nagels zijn sterk, gebogen en gepigmenteerd. Er is een goede pigmentatie ook in de plantaire en digitale pads.


HINDQUARTERS
Dij. Het is lang en breed, met prominente maar duidelijk verdeelde spieren, en is licht convex aan de rugkant; het heeft een omtrek, gemeten naar de lies, niet lager dan 70% van de schofthoogte. De nates richel is goed gemarkeerd.
De lengte is meer dan 33% van de schofthoogte en de breedte16 is nooit minder dan 25% van die hoogte.
De dijbeenas, vrij schuin van boven naar beneden en van achteren naar voren, heeft een helling van 70° op de horizontale lijn en vormt met de coxo-as een hoek die iets meer dan rechts is (coxo-femurale hoek).
Het verticale vlak dat door de dij loopt, ten opzichte van het middenvlak van het lichaam, is onmerkbaar naar beneden afwijkend, wat betekent dat het bijna evenwijdig is.


Been. Het is lang met een sterke bot- en spierstructuur. Het is vrij van onderhuids celweefsel en heeft een goed gemarkeerde groef.
De lengte is gelijk aan 32% van de schofthoogte en de helling van boven naar beneden en van voor naar achter is ongeveer 50° op de horizontale lijn.
De hoek tussen het dijbeen, de kniepees en het scheenbeen is ongeveer 120°. De richting is evenwijdig aan het middenvlak van het lichaam.


Hak. Het is breed, dik, schoon, met goed gemarkeerde botten.
De uitsteeksels van het spronggewricht laten duidelijk de voortzetting van de beengroef zien. De afstand van de nok van het spronggewricht tot de voetzool (tot de grond) mag niet meer dan 26% van de schofthoogte bedragen.
Van achteren gezien moet de verticale lijn die door de nok van het spronggewricht loopt (bovenkant van de hiel) overeenkomen met de lijn die vanaf de nok van de nates tot aan de grond is neergelaten. De richting, ten opzichte van het middenvlak van het lichaam is evenwijdig.
De hoek tussen het scheenbeen en de middenvoet is ongeveer 140°.
De metatarsus (achterste pastei). Hij is zeer dik, mager, vrij kort, cilindrisch, en staat altijd loodrecht op de grond, van opzij gezien en van achteren gezien ook.
De lengte is gelijk aan ca. 15% van de schofthoogte (tarsus en voet niet meegerekend).
Wanneer de hond van opzij gezien gestapeld is, staat hij regelmatig loodrecht als de verticale lijn vanaf de nok van de nates de vingertoppen afroomt.
Zijn binnenzijde is zonder aansporing.
Achtervoeten. Hij heeft een iets meer ovale vorm dan de voorvoet en een minder gearticuleerde achtervoet.


Vacht. Kort haar, met glasachtige textuur, glanzend, kleverig, stijf, zeer dicht, met een lichte laag die in de winter dikker wordt (maar het komt nooit op de bedekkende haren terecht).
De gemiddelde lengte is ongeveer 2-2,5 cm.
Op de schoft, het kruis, de rugkant van de dijen en op de staart bereikt hij ca. 3 cm zonder franjes te maken.
Op de snuit is het haar zeer kort, glad, klevend en is niet meer dan 1-1,5 cm.
Kleuren van de vacht. Zwart, loodgrijs, leisteen, lichtgrijs, lichtgeel, hertengeel, donkergeel en gestroomd.
Bij de fawn kleurige honden is er alleen een zwart masker op de snuit en mag het niet verder gaan dan de ooglijn.
Een kleine witte vlek op de borst, op de voetpunten en, , op de neusbrug wordt geaccepteerd.
Huid. Het is vrij dik, heeft een beperkte onderhuidse verbinding en hecht daarom overal aan de onderliggende lagen. De hals is praktisch zonder keelhuid. Het hoofd mag geen rimpels hebben.
Het pigment van de slijmvliezen en van de sclera is zwart. Het pigment van de zolen en de nagels moet donker zijn.


Hoogte tot de schoft
Voor reuen van 62 cm tot 68 cm
Voor teven van 58 cm tot 64 cm
Met een toegestane hoogte van +/- 2 cm


Reuen van 42 tot 50 Kg verhouding gewicht/grootte 0,710
Teven van 38 tot 45 Kg verhouding gewicht/grootte 0,680


Gang/Beweging Lange stappen, gestrekte draf, enkele stappen in galop


CONSTRUCTIEFOUTEN
Algemene kenmerken. Algemene uitstraling: grof, gedrongen, zwaar of te licht.
Disharmonie tussen hoofd en romp. Sponsachtige of dunne botstructuur, gebrek aan symmetrie. Vergelijkbaar met de Napolitaanse Mastiff of Greyhound.
Hoofd. Parallellisme. Divergentie (diskwalificatie). Te kort, te lang, grof. Verkeerde verhouding tussen schedel en snuit. Disharmonie in de verhouding tussen lengte en breedte.
Neusbruid. Klein, laag of hoog ten opzichte van het neusprofiel, uitpuilend of naar achteren ten opzichte van de verticale lijn van de voorkant van de snuit, neusgaten niet goed open, dikke neusvleugels, sporen van gebrek aan pigmentatie, volledig gebrek aan pigmentatie (diskwalificatie).
Neuspijp. Kort, lang, smal, dakvormig. Holle of ram-achtige (diskwalificatie), convergerende zijlijnen.
Lippen en snuit. Te korte of te lange snuit.
Schaarse transversale of verticale groei van de voorkant van de snuit (zeer ernstige fout). Convergerende zijkanten van de snuit en de daaropvolgende schaarse kwadratuur van de voorkant van de snuit (indien te veel, diskwalificatie).
Lippen niet genoeg of te veel gegroeide of dalende zo veel om over de lip commissure. Lipcommissure open. Lip disjunctie als een omgekeerde "V" of direct vanaf de driehoekige plaquette, korte groef tussen neus en lippen. Sub-orbitaal gebied te fijn gebeiteld, hol of vol.
Kaken. Zwak. Enognatisme (overshot) (diskwalificatie), overmaat aan prognathie. Te recht profiel van de kaken (spatelachtig) of te gebogen. Terugtrekkende kin. Kleine tanden, onvoldoende, snijtanden in een bocht, horizontaal of transversaal afgesleten, tandheelkundige anomalieën.
Schedel. Kort of te lang in verhouding tot de totale lengte van het hoofd, klein, smal bij de jukbeenderen, te breed, te plat, koepelvormig, bolvormig, frontale uitstulpingen een beetje naar voren (ernstige fout), te hoog, plat (zeer ernstige fout).
Holte tussen neus en voorhoofd een beetje (ernstige fout) of te veel. Smalle frontale sinussen, afgeplatte wenkbrauwbogen. Onvoldoende of overdreven groei van de kauwspieren, over-occipitale en sagittale kuif weinig of te opvallend. Middengroef niet zichtbaar (zeer ernstige fout) of te opvallend. Over orbitale holtes (schelp) te diep of te vol.
Wangen. Massetergebied vlak of mager of te zwaar, gezwollen en hypertrofisch.
Ogen. Klein (microphthalmic). Te klein (diskwalificatie). Prominent (exoftaal), verzonken (enophtalmisch).
Te dichtbij, te uit elkaar. Perfect rond of amandelvormig. Niet in subfrontale positie, d.w.z. schaarse helling van de palpebrale as (onder 5') of overdreven (boven 15'). In een laterale of extreem laterale positie = diskwalificatie.
Gedeeltelijk palpebrale gebrek aan pigmentatie; totaal: indien monolateraal, zeer ernstige fout, indien bilateraal, diskwalificatie.
Ectropion, entropion, loensen, indirecte blik, verdacht.
Oren. Inbreng te laag, te smal, te breed, bedekt met niet-korte haren, slecht geknipt, slecht gedragen.
Hals. Te breed, zwaar, gedrongen, kort, zwak, niet goed aangesloten op de schoft, op de borst en op de schouders, scheiding van de nek niet duidelijk, schaarse convexiteit van het bovenste profiel, gemarkeerde keelhuid.
Stam. Longitudinale diameter hoger of lager dan de voorgeschreven lengte.
Borst. Weinig aflopend, smal (zeker onder 35% van de schofthoogte), te breed (zeker meer dan 35% van de schofthoogte), met weinig spieren, met een vlak profiel, borstbeen "Y" bot niet op hetzelfde niveau als de schouders, (indien laag gelegen, zeer ernstige fout).
Thorax. Gecarneerd, staafvormig, schaarse of overdreven groei van zelfs maar een van de drie diameters (verticale dwars en sagittale), onvoldoende omtrek, overmatige dwarsdoorsnede van de maximale breedte niet op halve hoogte van de ribbenkast.
Xifoïdenbijlage naar binnen gebogen, kort borstbeengebied.
Ribben. Vlak, kort, niet genoeg schuin, onvoldoende naar achteren gebogen, ribbenbogen weinig open, smalle intercostale ruimtes, korte valse ribben, niet genoeg omcirkeld, niet open en laag.
Schoft. Kort, plat, kort en laag (zeer slechte fout), kort en hoog, niet goed aangesloten op de hals en op de rug.
Rug. Kort (d.w.z. zeker minder dan 32% van de schofthoogte), lang (d.w.z. zeker meer dan 32% van zo'n hoogte), met een discontinu profiel, cyfose, lordose, horizontaal of, erger nog, hellend van de rug naar voren.
Lendenen. Lang (zeker meer dan 20% van de schofthoogte), vlak, smal, scherp, zeer arcuated, met weinig spieren, hol (zeer slechte fout), te gevoelig voor druk, niet goed gemengd met de rug en het kruis, onstandvastig.
Buik en zijkanten. Buik slecht samengevoegd, hol, terugtrekkend, met recht profiel. Zijkanten lang, hol of te vol.
Seksuele organen. Monorchidisme (diskwalificatie), cryptorchidisme (diskwalificatie). Onvolledige groei van één of beide testikels (diskwalificatie).
Kroep. Kort, smal, dun, scherp, hol.
Staart. Aniurisme, brachiurisme, lage insertie, afwijking.
FOREQUARTERS
Schouder. Kort, recht, dun, met onvoldoende spieren, open met een holte achter het schouderblad, zwaar, vol, losgeraakte schouderbladen te los of te dicht.
Bovenarm. Kort, te schuin of te recht, met weinig spieren, lichte botstructuur, niet parallel aan het middenvlak van de romp.
Hoek tussen het schouderblad en het opperarmbeen te open (meer dan 115°) of te dicht (onder 100°).
Onderarm. Kort, rond, zwak, slecht gericht, mager, dun, zwakke botstructuur, ongezond, sponsachtig, buiten de straal gearticuleerd, groef niet goed gemarkeerd, ellebogen open, gesloten, oscillerend, niet evenwijdig aan het middenvlak van de romp, olecranon weinig uitpuilend of weg van de verticale lijn die vanuit de caudale hoek van het schouderblad naar de grond is neergelaten.
Lage holte van de oksels, hoogte van de elleboog tot de grond minder dan de helft van de schofthoogte of veel meer.
Carpus (pols). Met sponsachtige textuur, vet, hypertrofisch, sporen van hesostose, smal, klein, zwak, afgemat, hol, varius, weinig beweeglijk.
Metacarpus (pols). Zwak, vet, weinig elastisch, weinig vast, ontspannen, vormt met de grond een hoek aanzienlijk hoger dan 75° (meestal kort en samengevoegd recht), of aanzienlijk lager (meestal lang en samengevoegd laag), niet loodrecht gezien vanaf de voorkant (afwijking binnen of buiten de verticale lijn).
Voorvoet. Haasachtig, te breed, te groot, links, met open vingers of weinig arcuated, vlak, plantaardig en digitale zolen met dun weefsel, met onvoldoende pigmentatie, vlezige digitale stootkussens, verkeerde aanleg van de plantaardig stootkussens, zwakke spijkers, onvoldoende gebogen, gedeeltelijk of geheel zonder pigmentatie (slechte fout).HINDQUARTERS
Dij. Kort, smal, vlak, te schuin (duidelijk onder 70°) of te recht (duidelijk meer dan 70°).
Rugmarge recht of, erger nog, hol, omtrek aanzienlijk onder 70% van de schofthoogte.
Been. Zwak, kort, (zeker onder 32% van de schofthoogte), lichte botstructuur, groef niet goed gemarkeerd. Te veel of onvoldoende helling. Hoek tussen dijbeen, verstikking en scheenbeen vrij groot of kleiner dan 1200. Niet parallel aan het middenvlak van het lichaam.
Hak. Smal, licht, dun, onstandvastig, omgekeerd, te hoog (meer dan 26% van de schofthoogte), niet loodrecht.
Hoek tussen scheenbeen en middenvoet over of onder 140°.
Metatarsus (achterste pastei). Dunne, zwakke, lange, en niet loodrecht op elkaar staande, uitloper.
Achtervoeten. Zoals de voorvoeten.
Vacht. Zeer kortharig, halflang, licht gegolfd, niet aanliggend, gefranjerd, met een niet littekenachtige textuur, niet glanzend.
Kleuren. Alle kleuren die hierboven niet zijn beschreven, zwart masker dat buiten de lijn van de ogen reikt, te brede witte vlekken.
Huid. Te dun, te dik, losjes, overvloedig met celweefsel eronder, vorming van plicae en rimpels, keelhuid gemarkeerd.
Sporen van depigmentatie, (truffel, oogleden, lipranden, plantaire en digitale pads, nagels, vulva, anus); totale bilaterale depigmentatie van de palpebrale marges en totale depigmentatie van de truffel (diskwalificatie).
Hoogte tot de schoft. Onvoldoende of overdreven
Temperament. Verlegenheid, apathie, ongevoeligheid, agressiviteit (diskwalificatie)
Gang/Beweging. Korte, hoppende, schommelende, ambulante, achterste onvaste, stijve bewegingen.
XIV
OPMERKINGEN OVER DE NORM
DOOR ANTONIO MORSIANI EN STEFANO GANDOLFI

Het volgende commentaar verklaart en vult de standaard aan die Dr. Antonio Morsiani en het Judges' Committee of ENCI in 1987 hebben opgesteld.
Plaats in de wetenschappelijke classificatie. Mègnin (1897) verdeelt alle hondenrassen in vier groepen: lupoid, braccoid, molossoid, graioide. Voor molossoïden bedoelt hij specifiek honden met de volgende kenmerken: volumineuze kop, rond of kubusvormig; oren klein en gevallen; korte snuit; lippen lang en dik; massief lichaam; normale types van groot postuur.
Dèchambre (1924) neemt een indeling aan die, in relatie tot de longitudinale superieure assen van de schedel en de snuit, alle hoektypes reduceert tot drie profielen: rechtlijnige, holle of bolle. We bespreken dit in het hoofdstuk over het hoofd.
Plaats in de werkclassificatie. We hebben gezien dat het ras in het verleden een ruim gebruiksveld had, wat zijn eclecticisme bevestigt.
Oorsprong. De geschiedenis en de iconografie getuigen ervan dat het ras ooit in heel Italië werd gevonden, hoewel met verschillende regionale kenmerken.
Algemene karakters die het ras beschrijven. Honden zijn verdeeld in drie fundamentele morfologische types, die worden afgeleid door de vergelijking van de longitudinale diameters met de transversale.
Mesomorf type waarbij de verhoudingen tussen hoogte en breedte in evenwicht zijn (bijv. aanwijzer);
Dolicomorfe type waarbij de hoogte over de breedte overheerst (bv. zichthonden);
Brachimorf type waarbij de breedte de overhand heeft op de hoogte (bv. bulldog).
Een dergelijke indeling kan worden uitgedrukt in een "index": dat wil zeggen het rapport in honderdsten van een maat ten opzichte van een andere, die als referentiepunt wordt genomen. Deze indexen zijn in principe drie: korporaal, thorax en cephalic.
De korporaalindex drukt de intensiteit van de massa uit ten opzichte van de lengte van de romp en heeft de volgende formule:
CORPORAAL INDEX = Lengte van de romp x 100Thoracale omtrek
De drie morfologische types hebben de volgende korporaalindexen:
brachimorf: van 50 tot 70;
mesomorf: van 70 tot 85;
dolicmorf: van 85 tot 100.
Bij de Cane Corso is de korporaalindex ongeveer 80 (mesomorf).

De thoraxindex drukt de ontwikkeling van de thorax uit ten opzichte van het morfologische type en heeft de volgende formule:
THORACISCHE INDEX = Breedte van de thorax x 100 Hoogte van de thorax
De drie morfologische types hebben de volgende thoraxindex:
brachimorf: van 90 tot 100;
mesomorf: van 60 tot 90;
dolicomorf: van 50 tot 60:
Bij de Cane Corso is de thoraxindex ongeveer 70 (mesomorf).
De Cane Corso is harmonieus qua vorm (de vorm wordt gegeven door hoogte en massa: dat wil zeggen het volume).
De Cane Corso is disharmonisch ten opzichte van zijn profiel, omdat het profiel van de kop hol is (convergent) en dat van de romp rechtlijnig.
Grondwettelijk type. De habitus is het complex van de kenmerken die een diersoort onderscheiden. De beroemde Franse zoötechnicus Sigaud onderscheidt 4 fundamentele types, op basis van de prevalentie van het volume van een bepaald anatomisch deel ten opzichte van het geheel: cerebraal (dominante kop, bv. bulldog), digestief (dominante buik, bv. neapolitaanse mastiff), respiratoir (dominante thoracale regio, bv. windhond), gespierd (dominante spiermassa, bv. bokser).
De constitutie daarentegen is het fysieke type lichaam. Als het wordt geclassificeerd op basis van de efficiëntie van de spieren in het transformeren van zuurstof, gedragen door het cardiovasculaire systeem, in motorische energie (contractie en extensie van de spier), kan het schaars zijn (hypo-oxidatief), normaal, of groot (hyper-oxidatief).

Hoofd. De hoofden van hondenrassen kunnen worden onderscheiden in 3 fundamentele morfologische types, afhankelijk van de verhouding tussen lengte en breedte.
Hiervoor gebruiken we de cefalische index, uitgedrukt in de volgende formule:
CEPHALIC INDEX = breedte van het hoofd x 100L lengte van het hoofd
De drie morfologische types hebben de volgende index:
brachicephalic: index superieur aan 54
mesocefalisch: index tussen 50 en 54
dolicocephalic: index inferieur aan 50.
Bij de Cane Corso varieert de cefalische index van 64 tot 66 en is dus zeker brachicefaal.
We hebben gezien dat rassen in drie types zijn in te delen volgens de superieure lengteassen van de schedel en de snuit (cranio-faciale assen). Normaal gesproken worden deze assen empirisch getraceerd door een deskundig oog, terwijl om ze nauwkeurig te kunnen meten het gebruik van een kompas noodzakelijk is.
De superieure lengteassen van de schedel gaan van het craniometrische punt "inion" (dat zich bovenin de "protuberantia occipitalis externa" bevindt) naar het craniometrische "nasion" (dat zich op het ontmoetingspunt van de neus- en voorhoofdsbeenderen bevindt).
De superieure lengteas van de snuit volgt het bovenste profiel van de neus van de neusgaten tot aan de stop. Als we op deze manier de cranio-faciale assen bepalen, zien we dat dit mogelijk is:
parallel: de twee assen komen nooit samen, b.v. Duitse herder, grote dane, mastiff, Napolitaanse mastiff;
convergent: de voorwaartse projectie van de twee assen komt samen, de achterwaartse projectie gaat achter de achterhoofdskam, bijvoorbeeld Cane Corso, bokser, dogue de Bordeaux, pointer, Sint Bernard;
divergerend: de voorste projectie van de twee assen komt nooit samen, de achterwaartse projectie gaat voorbij de achterhoofdskam, bv. italiaanse bracco, borzoi, bloedhond, bullterrier;
In de Cane Corso vormt de convergentie een noodzakelijk etnisch karakter. Er zijn twee soorten convergentie:
monoconvergentie, waarbij alleen de schedelas samenkomt op de snuitas;
biconvergentie, waarbij de craniale as en de snuitas elkaar ontmoeten.
De Cane Corso is, net als de wijzer, de St. Bernard, de bull mastiff, etc., monoconvergent. Ware biconvergentie wordt beschouwd als hypertype, parallellismehypotype, en divergentie is niet acceptabel.

Neus. Over het algemeen wordt een kleine neus geassocieerd met een kegelvormige kop, en is niet acceptabel. Proefpersonen kunnen worden gevonden met een uitstekende vierkante snuit en een kleine neus.
In dit geval verliest het hoofd type, vooral bij mannen, en moet worden gestraft.
De neus mag nooit laag of uitpuilend zijn (frequent bij honden met cranio-faciale assen parallel of afwijkend), noch mag het een "mopshondenneus" hebben die hoger is dan het profiel van de snuit (frequent bij hypertypes).

De neusrug. Gezien het parallellisme van de laterale zijden van de snuit, moet het dezelfde breedte behouden vanaf de basis tot aan het uiteinde. Een romeinse neus wordt vaak geassocieerd met parallellisme of divergentie.
Af en toe verschijnt er een min of meer geaccentueerde gibbositeit halverwege de snuit, wat niet prettig is.
Een licht hol profiel gaat vaak gepaard met een korte snuit en een mopshondenneus, en vertoont een neiging tot hypertype. Dit moet worden bestraft, omdat het de adel van het onderwerp beïnvloedt.

Lippen en snuit. Bij sommige onderwerpen is de voorkant van de snuit niet groot en vlak, maar heeft de neiging om samen te smelten en een grote kromming te vormen met de laterale vlakken, als gevolg van onvoldoende grote kaakbeenderen. In dit geval, als de bovenlippen voldoende ontwikkeld zijn, kunnen ze geen geschikte rustplaats vinden en vallen ze in een omgekeerde "V" in plaats van de typische "U".
Dit is typisch voor proefpersonen met convergerende zijvlakken van de snuit, en moet zwaar worden bestraft.

Lippen die onvoldoende ontwikkeld, gespannen of terugwijkend zijn moeten worden gestraft (ze hebben meestal een kegelvormige snuit).
Overontwikkelde lippen gaan vaak gepaard met een algemene laksheid van de huid en wijzigen de typische uitdrukking van het ras: bestraffen.
Een noodzakelijk element van het type in de Cane Corso is dat de breedte van de snuit gelijk is aan de lengte, en dat de snuit gemeten aan de wortel ten minste ⅓ hoger is dan het lang is.
Dus de snuit is zo lang als hij breed is.
Een teveel aan beitelwerk in de suborbitale regio geeft het hele hoofd een dunne en verouderde uitdrukking, maar een volledige afwezigheid zou het zijn typische karakter ontnemen.
De kaken. Bij de Cane Corso steken de onderste snijtanden 5 millimeter boven de bovenste uit, waardoor een lichte prognathie (ondervoorbijtend) ontstaat. Deze maat van 5 mm is een gemiddelde.
De tangbeet (de randen van de bovenste tanden aan de randen van de onderste) en een prognathie van 10mm worden slechts getolereerd.
Een recht mandibulair profiel (lepelbek) is niet toegestaan, omdat dit het skelet en de snuit verarmt. Het gaat vaak ook gepaard met een terugwijkende kin, die niet wordt aangeraakt door de bovenlip op de juiste plaats van samenkomst. Dit veroorzaakt een gebrek aan doortastendheid in de snuit en kan niet worden toegegeven.
Enognatisme (overdreven) komt voort uit een gebrekkige ontwikkeling van de onderkaak, en is zo ernstig dat het de overlevingskansen van de hond in gevaar brengt: honden in deze conditie mogen zich niet voortplanten en moeten worden gediskwalificeerd.
In synthese is in een werkend ras als de Cane Corso een goed gebogen kaak met een gemarkeerde kin essentieel voor een stevige en veilige grip.
Aan de andere kant wordt een overmaat aan prognathie contraproductief voor deze greep.
Door de opvallende afstand tussen de hoektanden en de ruime transversale ontwikkeling van de kaken hangen de bovenlippen een beetje uit, zodat het gezicht van voren gezien de vorm heeft van een gelijkbenige driehoek, met de lange zijde aan de onderkant.
De afwezigheid van de premolaar P1 aan één of beide zijden is geen ernstige fout, aangezien de Cane Corso brachicephalisch is. Maar de afwezigheid van de andere premolaren moet ernstig worden bestraft, omdat het bijna altijd het gevolg is van een abnormale verkorting van de snuit.
Het is zeer belangrijk dat de tanden sterk zijn en in overeenstemming met het volume van het hoofd.Neus-frontale depressie (stop). Wanneer de stop duidelijk gemarkeerd is, is deze gemakkelijk waarneembaar, waarbij het hoofd in profiel wordt geobserveerd en de mate van de seno-nasale hoek wordt berekend.
Een nauwkeurig en correct idee van de stop kan echter alleen worden verkregen door de waardering van de cranio-faciale hoek (gevormd door de kruising van de superieure lengteas van de snuit met wat voorbij gaat voor de mediane sulcus, en deze sulcus begint vanaf de neusfrontale depressie en gaat in het midden van de schedel verdwijnen, waarbij de twee frontale sinussen in de buurt van het punt craniometrische "bregma" op een saggitale manier worden verdeeld).
In de Cane Corso zou deze hoek ongeveer 130° moeten zijn.
Er zijn proefpersonen die, hoewel ze een correcte seno-nasale hoek hebben (105°-110°), door een onvoldoende ontwikkeling in de drie richtingen van de frontale botten een stop te weinig of te goed geprononceerd hebben.
Deze afwijkingen, die leiden tot afwijkende cranium-faciale hoeken, moeten sterk worden bestreden.
Schedel. De schedel is net als de snuit even groot als lang. Dit kenmerk is een fundamenteel element in het type van de Corso.
Een te platte schedel is in principe te wijten aan twee motieven: de te grote protuberans van de achterhoofdskam en van de saggitale kuif (meestal zal dit worden gevonden bij honden met parallelle of afwijkende cranio-faciale assen), of een overontwikkelde temporele spier die de ontwikkeling van de schedelbotten remt (de schedel is even rond aan de zijkanten, maar plat aan de bovenkant en met platte frontale botten en wenkbrauwboog).
We hebben een bolvormige kop, een teken van hypertype, wanneer een onderwerp een normale ontwikkeling van de schedelbotten en de zygomatische bogen combineert met een hypertrofische temporale: het hoofd zal vol zijn aan de parietalen, rond aan de wenkbrauwboog, de lichte depressie boven de ogen verdwijnt, en het hoofd wordt zwaar met een atypische uitdrukking
De over-eye depressie wordt te diep wanneer de temporalen en de spieren van het hoofd in het algemeen hypotroof zijn, en het hoofd, in dit geval, lijkt boney, gaunt, en verouderd.

Wangen. Hypotrofe massameters maken het hoofd te licht, terwijl hypertrofe massameters (b.v. bulldog) de adel bederven.
Ogen. Diepgaande, kleine of uitstekende oogballen moeten zwaar worden gestraft, omdat ze de fysiognomie van het ras veranderen.
Een frontale vergiftiging van het oog (bepaald wanneer de palpebrale assen en de middenas van het hoofd een rechte hoek vormen) moet worden bestraft als een teken van hypertype en zwaarte, en wordt bijna altijd geassocieerd met een ronde en exophthalmus palpebrale spleet (bull's eye).
Een nog ergere fout, ook bij teven, is een oog in semi-laterale positie, bekend als het "amandeloog".
Bij goede reuen staan de ogen ver uit elkaar. Close-set eyes veranderen de uitdrukking en gaan vaak gepaard met slecht ontwikkelde frontale holtes en een platte kop.


De oogleden moeten zich aan het oog hechten en mogen geen ectropion (uit de rand gedraaid), typisch voor lymfeklieren, of entropion (in de rand gedraaid) laten zien. Bovendien moeten ze, ongeacht de vachtkleur, inclusief lichtrood en lichtgrijs, met inbegrip van het derde ooglid, zwarte randen hebben.
In het algemeen moet de iris dezelfde kleur hebben als het donkerste deel van de vacht, met uitzondering van het masker. Het moet dus donker hazelnootkleurig zijn bij zwarte honden en lichter worden met een rode of grijze vacht.
Deze tinten mogen nooit verder gaan dan een lichte hazelaar, omdat de kleur van de iris altijd in verhouding staat tot de kleur van de neus en de rand van de oogleden, die bij de Cane Corso zwart moet zijn.
Wandogen (waarbij één of beide irissen verkleurd zijn van leisteengrijs naar blauw) is een indicatie van een gearresteerde ontwikkeling, en is een genetische fout. Het vraagt om diskwalificatie.
Oren. De gewoonte om de oren te amputeren leidt ertoe dat fokkers de juiste inplanting en de juiste proporties van dit deel van de anatomie van de hond verwaarlozen.
Aangezien amputatie echter verboden zou kunnen worden, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de oren, die zoveel type en expressie aan het hoofd geven.
Wanneer de oren niet zijn afgesneden, zullen de oorschelpen, als hun basis te groot is, de neiging hebben om een "vlinder" te vormen, terwijl als de basis te smal is, ze slap zullen hangen, waardoor het bovenste deel van het hoofd zijn gewenste hoekige en gemarkeerde vorm zal verliezen. In beide gevallen verliest het hoofd adel en type.
Hals. De gemarkeerde onthechting van de nek van de nek is belangrijk omdat het de ontwikkeling en de tonus van de nekspieren aangeeft (waarvan het grootste deel in het achterhoofdsbeen is ingebracht).
Bovendien is het licht convexe profiel van de bovenste rand van de nek een indicatie voor een adequate spierontwikkeling.

De aanwezigheid van een keelhuid of overmatige ontspanning van de huid is een teken van lymfevorming.
De lengte van de nek is fundamenteel vanwege de functie in de beweging van de hond. In feite is de cephalo-cervicale equalizer (de nek met het hoofd), die het baricentrum naar voren beweegt, werkt om het evenwicht van het lichaam (waarvan de instabiliteit de maat is voor de snelheid) en dus van de gang te reguleren. In het algemeen is een lange hals een kenmerk van galoppeerders, terwijl een draver er niet zo lang voor nodig heeft.
De Cane Corso heeft een relatief lange hals, ook al is die korter dan die van een pure galoper, en zijn karakteristieke gang is in feite een verlengde draf.
Een nek die niet goed samengaat met de schoft, de schouder en de borst moet zwaar worden gestraft, omdat deze bijna altijd leidt tot een lage schoft en een rechte schouder (de nek wordt als een buis in het lichaam ingebracht).
Stam. De Cane Corso is gebouwd in een rechthoek, de lengte van de romp is 11% meer dan de schofthoogte.
Borst. Het meten van de breedte van de borstkas wordt gedaan door de tegengestelde punten van de schouder als referentie te gebruiken.
Wanneer, als gevolg van een gebrekkige spierontwikkeling, het profiel van de sternale rand te duidelijk is (scherpe borstkas) moet de proefpersoon ernstig worden gestraft.
Thorax. Hoogte. Samenvattend kunnen we beslissen of de borstkas voldoende ontwikkeld is in de hoogte door na te gaan of het profiel van het borstbeen (in het deel dat het dichtst bij de grond ligt) en de bovenkant van het elleboogbeen in lijn zijn.
Toch kan een goede thorax te hoog lijken door de lage schoft die, door de afstand tussen de elleboog en de schoft te verkleinen, het borstbeen tot voorbij het niveau van de elleboog verlaagt (en dit is een fout om te bestraffen).
Soms kan bij teven, vooral als ze in de wei zitten, of bij oudere en dikkere dieren, een perfecte borstkas laag lijken. Als de borstkas niet hoog genoeg is, dan is dat nadelig voor de functie van het dier en is het een ernstige fout.
Breedte. Bij een empirisch onderzoek met het oog moet de breedte van de borstkas en die van de borstkas overeenkomen.
Er is geen plaats voor een vlakke borstkas, noch voor een "ton", die de adel van de hond ruïneert en zijn beweging belemmert, en deze moeten worden gestraft, net als een smalle of kielachtige. Deze kielvorm, veroorzaakt door de abrupte vermindering van de dwarsdoorsnede in het onderste deel van de ribben, veroorzaakt een lege plaats tussen thorax en elleboog, zodat deze laatste oscilleert.
Deze fout komt vooral voor bij jonge en langbenige honden, vooral als ze groot zijn.
Wanneer de dwarsdoorsnede meer dan 35% van de schofthoogte is zal de hond breed naar voren zijn met de bovenarmen te ver uit elkaar; wanneer het minder dan 35% is zal de hond smal naar voren zijn met de bovenarmen te dicht bij elkaar.
Deze laatste fout is erger dan de eerste en dient zwaar te worden bestraft.
Diepte. De diepte van de borstkas is van groot belang, omdat deze in verhouding staat tot de uitbreiding van de ruimte tussen de ribben en de schuine stand ervan.
Als het niet diep genoeg is zal het bijna altijd rechte ribben opleveren, met als gevolg een vermindering van de ademhalingscapaciteit, een ernstige fout.
Een gebrekkige borstomtrek zal ook de functionaliteit van de hond beïnvloeden.
Als het eindpunt van het onderste segment van het borstbeen is gebogen als gevolg van rachitis, zal de buik worden teruggetrokken, omdat daar verschillende buikspieren worden ingebracht. Een andere fout om te bestraffen.
Schoft. De anatomische basis van de schoft is te vinden in de eerste vijf rugwervels en de bovenkant van de schouder, en ze vormen het hoogste punt van de bovenste lijn van de romp.
Omdat de hoogte van de ruggenwervels oploopt tot de vijfde rugwervel en dan geleidelijk afdaalt, wordt de hoogte van de hond op dit punt bepaald.

Een lange en opvallende schoft is een grote kwaliteit bij een werkhond.
Ze geven de lengte en de daaruit voortvloeiende schuinte van de rugwervels aan, die een hefboom vormen voor de rugspieren, de halsbanden en de trapezium- en romboïde spieren van de schouder. Bijgevolg, hoe hoger de ruggenmergapofysen, hoe groter de contractie van de verheffende spieren van de schouder (en dus de amplitude van de beweging van de ledematen) en hoe efficiënter de actie op de cephalo-cervicale equalizer (het hoofd met de nek) en op de stijfheid en de solidariteit van de rug en de lendenen (factoren die indirect de stuwende krachten van de achterhand begunstigen). Bovendien wordt een hoge schoft meestal geassocieerd met een goed hellende schouder, een aandoening die, samen met de andere reeds genoemde, het maximum in de verschillende gangen begunstigt.
Korte en lage schoft maken de rug langer en verplaatsen samen met een gesloten scapulier-humerale hoek of een overmatige helling van de arm het zwaartepunt naar voren. De hond zal "voorover gegooid" lijken en zal zich met weinig energie en onhandigheid bewegen vanwege de ontbrekende amplitude in de oscillatie van de voorste ledematen en de vermindering van de impulsen van de achterzijde.
Hoge en korte schoft belemmeren de harmonische versmelting tussen hals en rug, omdat ze een abrupte breuk met de bovenlijn veroorzaken.
Wanneer de punten van de scapulae te hoog zijn en te dicht bij elkaar liggen veroorzaken ze de zogenaamde "scherpe schoft", een vrij zeldzame fout. Als de schoft te dik is, is deze meestal ook kort: een ernstige fout.
Terug. De functie van de rug is om de rest van het lichaam in stand te houden, en de achterste impuls naar voren over te brengen.
Een rug met een recht profiel en lichtelijk ongebreideld van achter naar voren zorgt voor de beste stuwende impulsen voor de achterpoten naar de voorpoten.
In feite, omdat deze conformatie het zwaartepunt naar achteren verplaatst, verlicht het de voorkant, en maakt het een efficiëntere voorwaartse projectie van de romp mogelijk.
Cyfose, of een bolle of voornrug, geeft aan dat de wervelkolom een convex profiel heeft in de dorso-lombardische regio, en wordt vaak veroorzaakt door rachitis met als gevolg verkalking van de tussenwervelschildpad.
Honden met deze pathologie zullen korter en minder flexibel zijn, met een vermindering van hun beweging en hun vermogen om snelle gangen te ontwikkelen, aangezien de voortstuwing van het achterste gedeelte wordt belemmerd door het cyfotische profiel dat de stuwkracht verzwakt.
Lordosis, of een holle rug, geeft aan dat de wervelkolom een hol profiel heeft in een deel van het ruggebied of, vaker nog, van de schoft tot het kruis, en is vaak gecorreleerd met een ontspanning van de onderste wervelbanden, met korte schoft, en een lange rug en lendenen.
Een dergelijke anomalie zou ernstig moeten worden bestraft in de Cane Corso.
Honden in deze conditie zijn minder solide en minder beweeglijk, omdat ze niet alleen, zoals bij cyfotische personen, last hebben van dit obstakel voor de overdracht van impulsen vanuit de achterhand, maar ook meer energie moeten gebruiken om de onnatuurlijke verlaging van de wervelkolom te compenseren.
Lendenen. Een korte, brede en stevige lendenen is een belangrijke functionele kwaliteit bij de hond, en kan vele andere anatomische gebreken goedmaken.
De lendenen moeten kort zijn omdat een korte brug berucht sterker is dan een lange. Een lange lendenen veroorzaken een schommelende posterieure, met daaruit voortvloeiende schade aan de overdracht van de impuls.
De lendenen moeten breed zijn, want als de transversale wervelapofysen goed ontwikkeld zijn in lengte, zullen de spiermassa's eromheen gelijkelijk ontwikkeld zijn. Een smalle of zwakke lendenen zullen weinig weerstand hebben.
Een ontoelaatbare fout is een "scherpe" lendenen, die aan de zijkanten tevoorschijn komen, en we moeten datgene bestraffen wat te kort is, valt, of niet goed is samengevoegd met de rug en het kruis (hier is het vertoog hetzelfde als dat van de rug, aangezien de stuwende kracht van de achterste neiging heeft te breken in dit gebied en het onderwerp een groot deel van zijn energie moet gebruiken om zich te verzetten tegen de verlaging van de lomboïde as).
Het profiel van de lendenen moet licht convex zijn, gebogen, omdat deze vorm meer is aangepast aan de bewegingen van afleiding en terugtrekking die de hond maakt in de tropen of in galop.
Een platte lendenen zijn slecht aangepast aan het profiel, waardoor de beweging stijf wordt.
Het is een goed idee om de stevigheid van de lendenen met de hand vast te stellen.
Maag en flanken. Het profiel van de buik is strikt verbonden met dat van de rug. Een buik met te veel plooien gaat over het algemeen met een bolle rug en een rechte of vallende buik met een holle rug.
Dezelfde overwegingen die gemaakt zijn voor cyfose en lordose van de rug zijn hier van toepassing. Een gezwollen of ontspannen buik kan echter te wijten zijn aan vet, verkeerd voedsel, wormen of lymfevorming.
Kroep. Het kroepje is van fundamenteel belang in de diermechanica, omdat het de hoeksteen is van de overdracht van de achterste impuls (spronggewricht) naar de voorste, en de helling (volgens de as van de coxa) is direct gecorreleerd met de lengte van de achterste spieren (bilspieren en ischeo-tibialen) en dus met hun hoeking.
In feite vormt het dijbeen een hoek met de coxa die varieert van 90° tot 120°, en aangezien de metatarsus altijd loodrecht op de grond staat, is het duidelijk dat de helling van het dijbeen (femur) en het been (tibia) zal afhangen van de helling van het kruis. We zullen dit verder bespreken in het hoofdstuk over achterhand.
Een horizontaal kruis, typisch voor galoppepers, veronderstelt lange ischio-tibiale spieren met als gevolg een groter vermogen tot samentrekken, en dus een ruime oscillatie van de ledematen. Een hellend kruis, typisch voor dravers, veronderstelt kortere spieren.
In het Cane corso is het kruis licht hellend: in feite is de typische gang een verlengde draf.
Het kruis moet lang zijn, omdat het fungeert als het steunpunt van de transmissie; de efficiëntie van de actie staat in verhouding tot de lengte.
De breedte van het kruis staat in verhouding tot de schematische opbouw, en dus tot de ontwikkeling van de spiermassa.
Het kruis van de Cane Corso moet breed zijn omdat hij meer kracht dan snelheid moet ontwikkelen.
Een ernstige fout is een steil kruis (meer dan 35°) omdat het een onvoldoende gehoekte achterste betekent, veroorzaakt door de verkorting en verzwakking van de ischio-tibiale spieren; om vermoeidheid te voorkomen, zet de hond de ene botstraal zo verticaal mogelijk over de andere met een verkeerde articulatie van de coxo-femurale en de knie.
Deze pathologie gaat vaak gepaard met een kroep die hoger is dan de schoft en met een overmatig gewicht op de voorvoet, waardoor een moeilijke en onhandige beweging ontstaat.
Net zo slecht maar zeldzamer is een horizontaal kruis (onder 15°) dat een dijbeen-tibiale strekking bepaalt en te open hoeken (als dit geassocieerd wordt met een kort kruis, is de beweging ernstig beperkt).
Staart. Wanneer de Cane Corso zijn staart ontspant, moet deze eruit zien als de ruggengraat van een vis. Omdat hij breed is bij de wortel en zich naar het einde toe vernauwt, geven de vetweefsels die de staartwervels bedekken en op de billen rusten, hem deze karakteristieke "V"-vorm.
Een laag aangezette staart gaat meestal samen met een schuin kroepje.
Als de staart bij de wortel te smal is, wordt deze als een kaars in actie gehouden en ook dit moet worden bestraft.

Voorvoeten


Regelmatige loodlijn in profiel:
een verticale lijn vanaf het punt van de schouder moet het punt van de tenen raken;
een verticale lijn vanuit het midden van de elleboog moet de ledemaat in twee gelijke delen verdelen en de grond vlak achter de poot raken.
Regelmatige loodrechtheid vanaf de voorkant.
een verticale lijn van de schouderpunt naar de grond moet de bovenarm, het lichaam, de voorpoot en de poot in twee gelijke delen verdelen;
de lengte van het voorste lidmaat tot de elleboog moet de helft van de schofthoogte bedragen.
Schouder. De schouder is fundamenteel voor de mechanica van de beweging in een hond, want het is het punt van het inbrengen van de spieren die de bovenarm en de arm te controleren, en controleert de lengte van de gang. Hierdoor wordt een lange schouder met lange spieren geassocieerd met een lange gang.
Een korte schouder, vaak in combinatie met een rechte, heeft een negatieve invloed op de beweging en de constructie, omdat deze altijd gepaard gaat met een overmatige schuinte van de arm, waardoor het lichaam voorover leunt en het zwaartepunt beweegt. De schouder moet niet alleen lang en correct schuin zijn, hij moet ook mobiel zijn, en daarom straffen we degenen die zwaar, zwak, slecht bewegend of te ontspannen zijn.

Arm. De lengte van het opperarmbeen is direct verbonden met die van het schouderblad, en de schuinte is een compenserende factor voor de richting van het schouderblad. We hebben al gezegd dat een "rechte" schouder gaat met een overhangende arm, met te veel gewicht overbelasting van de voorpoten, en onvruchtbare ledematen.
Een schouder met te veel helling daarentegen zal een te korte arm veroorzaken. Dit beweegt het zwaartepunt naar achteren, overbelast de achterhand en leidt tot een rechtopstaande slede van de nek. Beide fouten worden bestraft.
Een correcte helling van de schouder ten opzichte van de horizon (58°-60°) in combinatie met een correcte sacapolo-humerale hoek (106°-110°) is van fundamenteel belang.

Bovenarm. De voorkant van de bovenarm wordt gekenmerkt door een groef, carpo-cubitale genoemd, die wordt bepaald door het inbrengen van de pees van de buigspier in het pisvormige bot, die als hefboom fungeert.
Hoe meer het pisiforme bot ontwikkeld is, hoe efficiënter de hefboom zal zijn en de carpo-cubitale groef zal merkbaar zijn.
Gedraaide of open ellebogen kunnen ervoor zorgen dat de hond naar binnen gaat; gedraaide ellebogen zorgen ervoor dat de poten naar buiten gaan. De tweede fout komt vaker voor bij de Cane Corso dan de eerste.
We willen geen korte, dunne of zwakke bovenarmen, die uit een smalle borst komen, terwijl gebogen armen een teken van rachitis zijn.

Pols. Het carpale gewricht van de hond komt overeen met de pols in de mens. Normaal gesproken is het bij puppies en jonge honden van de Cane Corso hypertrofisch, met een merkbare zwelling in het bot.
Dit is niet te wijten aan rachitis bij de jongen, terwijl het bij de volwassenen bestraft moet worden.
De aanwezigheid van tekenen van esostose (voortdurende productie van botweefsel) wijst op een permanente irritatie, en is ernstig.
Soms is de pols geneigd naar de voorkant van de verticale lijn van de bovenarm, of gebogen naar de achterkant. Beide situaties vervalsen de ledematen.
Vaak draait de pols naar binnen, zodat de pasternen en de poten naar buiten komen, of naar buiten komen, zodat de pasternen en de poten naar binnen komen. De eerste fout komt vaker voor in de Corso dan de tweede. Als

FCI Rasstandaard Cane Corso

De Rasstandaard

De rasstandaard als erkend door de FCI (federation kynologique international) beperkt zich tot een algemene omschrijving voor de Cane Corso die zich met name richt op de geschiedenis en functie van het ras. De eerste rasstandaard voor de Cane Corso Italiano werd begin jaren 80 geschreven door dr. Antonio Morsiani. Hij kreeg de opdracht zich te richten op een rasstandaard waarin het gewenste uiterlijk tot in detail beschreven werd. Deze rasstandaard werd in 1987 goedgekeurd door het comité van keurmeesters en de directie van de ENCI, de Italiaanse overkoepelende organisatie van rasverenigingen. Aangezien de uiteindelijk door de FCI (overkoepelende internationale organisatie van rashondenverenigingen) goedkekeurde rasstandaard geen bijzonder gedetailleerd beeld schetst van de Cane corso kunt u hier ook een naslagwerk vinden van het door dr. Morsiani geschetste beeld van de Cane Corso. (onderstaande link)

NASLAGWERK MORCIANI STANDARD ENG.

De Rasstandaard van de Cane Corso, FCI standaard

De rasstandaard voor de Cane Corso is net als een paar andere standaarden voor andere Italiaanse rassen, heel erg ingewikkeld. Er wordt veel uitgelegd in procenten en graden. De volgende rasstandaard is zoals de ENCI (Ente Nazionale della Cinofilia Italina) hem voor de Cane Corso beschrijft:

Algemene verschijning:
Middelgrote tot grote hond. Robuust, stoer en krachtig doch elegant gebouwd. Droge en krachtige bespieren.

Belangrijke verhoudingen
De lengte van het hoofd bereikt 36% van de schofthoogte. De bouw van de hond is iets langer dan hoog.

Gedrag en karakter:
Als bewaker van eigendommen, familie en het vee heel levendig en snel reagerend. Werden in het verleden gebruikt bij het hoeden van vee en bij de jacht op groot wild.

Hoofd:
Breed en typisch molosserachtig, de bovenste lengte-assen van de schedel en van de snuit lopen iets na elkaar toe. De schedel is breed bij de jukbeenderen: de breedte is groter of gelijk aan de lengte van de schedel. Het breedste deel van het hoofd zit dus naast de ogen. Gewelfd voorhoofd met een goed gemarkeerde stop, die naar het achterhoofd tamelijk vlak wordt. Zichtbare plooi middenvoor. De neus is groot met wijde, open neusgaten en loopt parallel met de neusrug. De neus is zwart. Bij een masker kan de neus dezelfde kleur hebben.

Snuit:
is groot en zwart met wijde, open neusgaten. De neus loopt evenwijdig aan de neusrug. De voorsnuit is zichtbaar korter dan de schedel, verhouding schedel voorsnuit is 1: 2. Is krachtig en vierkant. De voorzijde van de voorsnuit is recht. De voorsnuit is breed, vierkant, net zo breed als lang. De neusrug is recht en de voorsnuit versmalt nauwelijks of niet naar de neuspunt toe.

Lippen
De bovenlippen van opzij gezien hangen de lippen matig. Ze bedekken de onderkaak zodanig, dat het onderste deel van het profiel gedomineerd wordt door de lippen.

Kaken en tanden
Kaken zeer groot, dik en gebogen. Iets ondervoorbeet (optimaal is 5 mm.). Lichte ondervoorbeet. Tanggebit acceptabel, maar niet gewenst.

Ogen:
Middelgroot, ovaal van vorm, naar voren gericht en licht uitpuilend. Nauwaansluitend ooglid. Kleur van de iris zo donker mogelijk, afhankelijk van de kleur van de vacht. Intelligente en waakse blik.

Oren:
Ongecoupeerd, driehoekig, hangend, met brede inplant, hoog geplaatst boven de jukbeenboog.

Hals:
Sterk, gespierd, even lang als het hoofd.

Lichaam:
Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. Stevig gebouwd maar niet gedrongen. De rug is recht, zeer gespierd en stevig. De lendenen is kort en krachtig, de achterhand is lang en breed, licht schuin aflopend. De borstkas is goed ontwikkeld in drie dimensies en loopt tot aan de elleboog.

De Staart
De staart is hoog ingeplant, breed bij de inplant, en werd gecoupeerd bij de vierde wervel [In Nederland verboden]. In actie wordt de staart geheven, maar nooit gekruld of recht omhoog gedragen.

Voorste ledematen:
De schouder is lang, schuin en zeer gespierd. De opperarm is sterk, de onderarm recht en zeer sterk. De middenvoorvoet is droog en licht hellend, voet als een kat.

Achterste ledematen:
De dij is lang, breed en achterwaarts gewelfd. Het been is krachtig en niet vlezig, de enkel matig gehoekt, middenvoetsbeentjes dik en pezig. De voeten zijn iets minder compact dan de voorvoeten. Het gangwerk bestaat uit lange stap met uitgestrekte draf. Het gewenste gangwerk is draf. De huid is vrij dik en sluit strak aan op de onderliggende lagen.

Vacht:
Kort, glanzend, erg dicht met lichte ondervacht.

Kleur:
Zwart, loodgrijs, leisteen-grijs, licht-grijs, lichtrood, donkerrood (donker geelbruin en reebruin), gestroomd (strepen van verschillende tinten van rood of grijs). In fawn kleurige en gestroomd kleurige honden mag het masker op de snuit niet verder gaan dan de lijn van de ogen.
Een kleine witte vlek op de borst, op de uiteinde van de voeten en op de brug van de neus is aanvaardbaar.

Schofthoogte:
Reu: van 64 tot 68 cm; teef: van 60 tot 64 cm. (Afwijkingen van 2 cm zowel naar boven als beneden toegestaan)

Gewicht:
In verhouding tot de grootte, reu 45 tot 50 kg, teef 40 tot 45 kg.

Fouten:
Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst van de fout moet bekeken worden tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en welzijn van de hond.

Ernstige fouten:
● Als de assen van de snuit en schedel parallel of te veel
naar elkaar toelopen. Of als de zijkanten van de snuit
teveel naar elkaar toeloopt,
● Gedeeltelijk niet gepigmenteerde neus,
● Scharend gebit, te grote ondervoorbeet meer dan 10 mm.,
● Krulstaart, staart in verticale positie,
● Permanent kuieren en draf,
● Groter of kleiner dan toegestane hoogte.

Diskwalificatie fouten:
● Agressief of te schuw;
● Elke hond die duidelijke fysieke of gedragsafwijkingen
vertoont;
● Assen van de snuit en de schedel lopen uiteen,
● Totaal niet gepigmenteerde neus,
● Holle neus,
● Boven voorbeet,
● Gedeeltelijke of volledige oogleden-depigmentatie,
● Staartloos of te korte staart,
● Halflang of krullend haar,
● Alle kleuren die niet in de standaard genoemd worden,
grote witte plekken.

NB: Reuen moeten twee normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

het ontstaan van het ras

De Cane Corso Italiano is van origine een Italiaanse hond. “Cane” komt uit het Latijnse Canis en betekent hond. Er zijn twee veronderstellingen over de oorsprong van het woord “Corso”. De eerste veronderstelling is dat Corso oorspronkelijk is afgeleid van het Griekse woord “Kortos”, dat “landgoed omheind met een hek” betekent. Zo zou Cane Corso dus betekenen: “hond die het landgoed beschermt”. (Er worden nog steeds Griekse woorden gebruikt in Zuid Italiaanse dialecten.)

In de streek Puglia is de afwijkende betekenis van Corso: “grof, robuust en sterk”, omdat dit het karakter van de honden beschrijft. Een Pugliaanse uitdrukking is: “Forte come un Corso”, dat betekent “Sterk als een Corso”. Deze uitdrukking werd gebruikt om sterke mannen te beschrijven. In het Mollossische en Abruzzanische woordenboek kun je de betekenis van de rasnaam opzoeken: “Cane Corso: Waakhond van Campobasso”.

De andere veronderstelling is dat Corso afstamt van het Latijnse woord “Cohors”, dat beschermer of bodyguard betekent. Niemand weet of de naam, Cane Corso, voor of tijdens het Romeinse Rijk al bestond of dat de naam pas later gebruikt werd.

Sinds de val van het Romeinse Rijk is de Cane Corso voor verschillende doeleinden gebruikt in heel Zuid Italië, waar het ras veel voor kwam. Er waren lokale variaties die: “Cane Corso, Can’Curs, Can’Guzzo, Cane-E-Presa of gewoon Molosso” genoemd werden.
Verder wordt het ras genoemd naar het gebruik Cane di Maccelaio (slagershond) of Cane di Carritiere (drijvershond) etc. Het gebruik van het ras verschilde erg. De oorspronkelijke taak was bewaking van landgoed en bescherming van vee tegen wolven en veedieven. Wanneer de honden het vee moesten beschermen, droegen ze een ijzeren halsband die hen beschermde tegen aanvallen van wolven. Deze stekelige halsband wordt “Vraccale” genoemd.
De oorsprong van de Cane Corso ligt in een ver verleden. De basis is de Canis Pugnax (de Romeinse strijdhond). Deze kwam voort uit de strijdhonden (oorlogshonden) van de Molossers, die woonden in Zuid-Albanië en Griekenland. We praten nu over de vierde eeuw voor Christus. In 1200 wordt de Cane Corso voor het eerst beschreven in de Italiaanse literatuur. Teofilo Folengo schrijft over hem in zijn gedicht “Baldus” en in 1591 beschrijft Erasmo da Valvasone (1523 – 1593) hem in een gedicht “La Caccia”.
De bekende Romeinse etser Bartolomeo Pinelli (1781 – 1835), die in zijn werk populaire Romeinse en plattelandsgebruiken en –typen liet zien, was altijd vergezeld van een Cane Corso. Er is een ets die ze te samen laat zien.

Het ras werd destijds al voor veel doeleinden gebruikt. Een hond, zeker een grote, moest nut hebben om te kunnen blijven voortbestaan. De Cane Corso was met name populair bij boeren, slagers, veldwachters en jagers.
Van de jaren ’50 tot begin ’80 wordt het ras in stand gehouden door een paar herders, rundveehouders, jagers en boeren in de meest geïsoleerde delen van Zuid-Italië (Puglia en Calabria). Dit waren eenvoudige mensen die al generaties lang honden fokten. De honden werden nauwkeurig geselecteerd en men gebruikte alleen de sterkste puppen uit een nest. Op deze manier werd vermeden dat men honden kreeg die psychische of mentale problemen hadden. Tot zo ver de allereerste geschiedenis van de Cane Corso.

Het herstel van de Cane Corso Italiano

Wanneer dr. Breber en prof. Bonatti in de provincie Foggia zijn worden gewezen op het bestaan van de Cane Corso. Zij komen in contact met 5 honden, waarvan zij er één aanschaffen: een teefje, Mirak genaamd. Het is in 1976 dat de enthousiaste hondenliefhebber en onderzoeker naar de Italiaanse tradities, dr. Breber, de Cane Corso onder de aandacht brengt bij verschillende hondenliefhebbers. Hij schrijft onder andere een artikel over de Cane Corso dat wordt gepubliceerd in een tijdschrift van de ENCI (de Italiaanse Kennel Club).
Tussen 1975 en 1978 worden uit dekkingen tussen Mirak, Aliot en Frost in het totaal 17 puppen geboren. Van deze 17 puppen heeft men er in 1979 nog 6 in beeld. Deze 6 bewezen een molossoïde karakter te hebben, maar zijn daartegenover totaal niet homogeen. Sommige hebben te korte neuzen, of juist te lange neuzen, anderen hebben een schaar- of tanggebit.
Na een grote verslagenheid wordt besloten een gedegen herstelprogramma op te zetten. Prof. Casolini en signor Serene, kynologen en keurmeesters, hebben hierbij hun medewerking verleend. De eerste honden die gebruikt worden voor dit fokprogramma zijn Brina, Tipsi en Dauno. Uit deze combinaties komen vier nesten voort, waarbij de puppen uit Tipsi en Dauno speciaal wegens hun homogeniteit de aandacht krijgen. Twee honden in het bijzonder, ontpoppen zich als basis voor het herstelprogramma: Basir en Bulan.

De volgende stap van dr. Breber is het opzetten van een plan tot herstel van de Cane Corso. Hij heeft hierover inmiddels contact gehad met een groep enthousiastelingen. In oktober 1983 vindt de eerste officiële bijeenkomst (Raduno, zoals men in Italië zegt) plaats. Er zijn hier 12 volwassen Cane Corso’s aanwezig. Dr. Ventura heeft de taak deze eerste Cane Corso’s te keuren. Uiteindelijk was men voldaan over de goede homogeniteit van deze honden. Tijdens deze bijeenkomst wordt besloten om een rasvereniging op te zetten. De naam van deze rasvereniging zal worden: Sociatà Amatori Cane Corso (S.A.C.C.).
Het basisdoel van het S.A.C.C. is het redden van het ras Cane Corso. In 1986 verlaat dr. Breber het S.A.C.C.

Eén van de honden uit het eerste nest dat gefokt werd, was Basir. Basir heeft model gestaan voor de 1e officiële rasstandaard, hij was een zoon van Dauno en Tipsi, twee honden in het bezit van dr. Breber.
De dekkingen van zonen van Dauno en Tipsi: Aliot en Babak, Bulan en Bubak, Basir en Abab, brengen allen optimale zonen voort, heel homogeen, die later optimaal blijken te vererven.

Nadat dr. Breber het S.A.C.C. verlaten had concentreert het fokgebeuren zich om de kennels in Mantova van Giancarlo Malavasi. Het hele fokprogramma en het voortzetten van het S.A.C.C. is in handen van Stefano Gandolfi, Gianatonio Sereni en Ferdinando Casolino. In verschillende periodes zijn het mr. Oreste Savoia en dr. Falvio Bruno, die als vice-voorzitter functioneren binnen het S.A.C.C. Vanwege interne meningsverschillen stappen ook deze heren uit het S.A.C.C. In deze periode is het enige doel de erkenning van de Cane Corso door de ENCI. Dit doel wordt met veel energie en met redelijke resultaten behaald. Jammer genoeg kan dit niet gezegd worden van de kwaliteit van de honden, de kwaliteit van de honden uit het nest van Basir in 1980 wordt niet meer geëvenaard. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds grote verschillen tussen de honden en zijn er weinig honden die met Basir kunnen worden vergeleken.

De rastandaard

Het S.A.C.C. organiseert met groot succes verschillende bijeenkomsten voor liefhebbers van de Cane Corso om het ras bekend te maken. Keurmeesters van de ENCI keuren de honden die op deze bijeenkomsten worden voorgebracht. In 1987 wordt de officiële rasstandaard opgemaakt door dr. Antonio Morsiani, ondersteund door een keurmeestercomité van de ENCI.
Deze rasstandaard vertoont nogal wat onnauwkeurigheden. Waarschijnlijk om het ras zoveel mogelijk af te laten wijken van de rasstandaard van de Mastino Napolitano, maar dit leidt tot verschillende discussies.
Eén van de belangrijkste nauwkeurigheden heeft betrekking op de het gebit, en wel de stand van de tanden, de standaard spreekt over een lichte onderbijt. Het tanggebit wordt getolereerd, maar komt net zo vaak voor bij de Cane Corso. Dit is niet alleen aangetoond door verschillende fokkers (inclusief dr. Breber), maar wordt ook vermeld in de officiële notities van de eerste bijeenkomst: Convegno Nazionale di Civitella Affadena, op 16 juni 1990. Nog steeds zijn er in Italië felle discussies gaande over de stand het van het gebit.

In de jaren 1990 tot 1992 worden nog 6 Raduno’s georganiseerd, waarbij in het totaal 500 Cane Corso’s worden ingeschreven. Op 25 november 1990 wordt de Cane Corso geïntroduceerd op de tentoonstelling van Verona.
Om een betere kijk te krijgen op de ontwikkeling van de Cane Corso besluit de ENCI de nesten, geboren uit ouders die door de keurmeesters officieel zijn “goedgekeurd”, bij te houden in een onofficieel hondenstamboek “Libro Aperto”, oftewel “Open Boek” geheten.
Op 20 januari 1994 wordt het ras officieel erkend door de ENCI en de gegevens uit het “Libro Aperto” worden overgenomen in het Italiaanse hondenstamboek. De grote interesse in dit zo aparte ras en de gedachte dat een grotere populatie zou helpen aan een erkenning door de FCI, leidt tot een ongecontroleerde groei van het aantal nesten. Consequent gevolg hiervan is een reductie van de kwaliteit in vergelijking met het eerste begin. Het S.A.C.C. doet hier niets tegen, in tegendeel, men neemt de kans waar om een grotere publiciteit aan het ras te geven en zichzelf te benoemen als de redders van de Cane Corso.
Om toch de kans te krijgen de kwaliteit te verbeteren wordt besloten een bijeenkomst te organiseren waarbij de Cane Corso’s van het hoogste niveau bijeen komen om zo te komen tot een nieuwe presentatie van de karakteristieke eigenschappen van de Cane Corso. Deze bijeenkomst vindt plaats op 22 mei 1996 in Arese. Ch. Boris wordt hierbij gebruikt als model voor deze presentatie. Naar aanleiding van deze bijeenkomst wordt, enkele maanden later in november 1996, de Cane Corso officieel erkend door de FCI op internationaal niveau.

Hier kun je bijvoorbeeld veel gestelde vragen invullen

Deze tekst is slechts ter illustratie. Wat je hier leest is een voorbeeldtekst. Het grappige is, dat mensen deze toch vaak lezen. Zelfs als men weet dat het om een faketekst gaat, lezen ze toch door.

Of een tussenkop om het geheel overzichtelijk te maken

Deze tekst is slechts ter illustratie. Wat je hier leest is een voorbeeldtekst. Het grappige is, dat mensen deze toch vaak lezen. Zelfs als men weet dat het om een faketekst gaat, lezen ze toch door.

Deze tekst is slechts ter illustratie. Wat je hier leest is een voorbeeldtekst. Het grappige is, dat mensen deze toch vaak lezen. Zelfs als men weet dat het om een faketekst gaat, lezen ze toch door.

Gezondheid en erfelijke gebreken

Heupdysplasie (HD)

Wat is heupdisplasie?

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis die wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg en milieufactoren. Tijdens de groei ontstaat er speling tussen de heupkom en de heupkop. De kop ligt niet mooi aangesloten in de heupkom tijdens het staan en het maken van bewegingen. Daarbij kunnen allerlei factoren een rol spelen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn :

 • De gewrichtsbanden
 • De bespiering rond het heupgewricht
 • De gewrichtsvloeistof
 • De vorm en de stand van de kop en kom.

Wanneer er te veel speling op het gewricht komt te staan dan verhoogt dat de slijtage. Dit wordt ook wel artrose genoemd. In het algemeen kun je zeggen dat het gewricht op den duur stijver wordt, de hond minder bewegingsmogelijkheden heeft en het gewricht gevoelig en pijnlijk gaat worden.

Goede heupen                                                                                                                                     

 

Slechte heupen

 

Uitslagen die mogelijk kunnen zijn:

 • HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen “drager” van de afwijking kan zijn.
 • HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.
 • HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.
 • HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

 

Heupdysplasie is een multifactoriële aandoening. Er spelen dus meerdere factoren een rol.

1- Erfelijkheid: Voor 30% is HD een erfelijke aandoening. HD-vrije ouders kunnen pups krijgen die wel HD ontwikkelen. Ook kunnen ouders, die belast zijn met HD, pups krijgen die geen HD ontwikkelen. De kans bij het fokken met HD-belaste ouders maakt de kans op pups met HD wel groter, daarom wordt afgeraden om te fokken met een combinatie waarbij beide ouders belast zijn met HD.

2- Voeding: Wanneer honden gevoed worden met voer dat veel calcium bevat, een foute calcium/fosfor verhouding of een te groot energiegehalte heeft, is het ontstaan van HD een stuk groter. Een goede verhouding in het voer beperkt de kans op HD dus aanzienlijk. Door verkeerde voeding kan ook overgewicht ontstaan.

3- Beweging: Wanneer grote honden nog erg jong zijn en ze worden fysiek te zwaar belast tijdens het opgroeien is de kans op het ontstaan van HD ook groter. Te veel lopen en rennen, te veel springen van hoogtes, te vroeg gaan fietsen, te veel traplopen. Dus eigenlijk alles waarbij té voor staat, moet je zien te beperken.

Welke symptomen bemerken we bij honden met HD?
De symptomen die we signaleren bij honden met HD hangen af van de ernst van de aandoening. Het is niet altijd zo dat honden, waarbij op de röntgenfoto te zien is dat hij/zij HD heeft, ook altijd slecht bewegen. En andersom kan het natuurlijk ook. Een hond kan slecht lopen zonder dat de röntgenfoto aantoont dat er sprake is van HD.
Honden met duidelijke HD hebben pijn. De een wat minder/meer dan de ander.

Signalen kunnen zijn:

 • Moeilijk overeind komen
 • Een ietwat waggelende gang met de achterpoten, doorzakken van de achterhand
 • Minder graag rennen of lopen
 • Meer blijven liggen
 • Niet meer op de bank komen of in de auto kunnen springen.
 • Koehakkige stand van de achterbenen
 • Wisselende kreupelheid van een of beide achterpoten
 • Lopen met een gebogen rug
 • Niet graag of moeilijk gaan zitten
 • Verminderd uithoudingsvermogen
 • Verminderde bespiering van een of beide achterpoten

Niet al deze signalen worden veroorzaakt door een afwijking aan de heupen. Het kan ook zijn dat de klachten een andere oorzaak hebben.

Oorzaken van HD kunnen zijn:

 • De aansluiting van de heupkop en -kom wordt minder goed of de heupkop kan zelfs buiten de heupkom komen te liggen.
 • De heupkop kan vlakker worden. Daardoor wordt de kracht minder goed over de hele heup verdeeld.
 • De heupkom kan ondieper worden.
 • Er kunnen botwoekeringen ontstaan rond de heupkop en -kom door abnormale slijtage van het gewricht.
 • Het kraakbeen in het gewricht wordt slecht van kwaliteit
 • De gewrichtsvloeistof verandert van samenstelling en “smeert” het gewricht minder goed.

 

Hoe kunnen de artsen een goede diagnose stellen?

Door middel van het maken van een röntgenfoto en door de hond onder verdoving te onderzoeken, door te betasten en te kijken naar de bewegingsmogelijkheden van de heup.

 

Hoe kun je zelf, als eigenaar van de hond, proberen om klachten zoveel mogelijk te beperken?

 • Letten op beweging, zorg voor zo weinig mogelijk belasting. Korte stukken lopen, zorgen dat de hond geen onverwachte bewegingen maakt. Het trainen van de spieren is goed, met name de bilspieren. Door met de hond te zwemmen train je deze spieren zonder dat er een te grote belasting op het heupgewricht komt. Door deze spieren te trainen wordt het heupgewricht stabieler.
 • Ook pijnstilling kan voor verlichting zorgen.
 • Ondersteuning door voeding en voedingssupplementen. Omega-3 bijvoorbeeld heeft een ontstekingsremmende werking. Ook groenlipmossel is een goede aanvulling op de voeding.
 • De normale beweging optimaliseren, maar zeker niet spelen met stokken of ballen, trappen lopen en op en af de bank springen.

 

En anders: een operatie.

Mocht de hond HD blijken te hebben dan kan een operatie noodzakelijk zijn. Voor het kiezen van een dergelijke operatie is het belangrijk dat u hiervoor de juiste arts raadpleegt. Een gespecialiseerd arts (orthopeed) zal deze operatie het beste uit kunnen voeren. Deze specialistenzijn op te hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Elleboogdysplasie (ED)

ED oftewel Elleboogdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van met name het kraakbeen in de gewrichten. Het ellebooggewricht ontwikkelt zich niet normaal. Door een verkeerde aanleg van de elleboog komen er drukverschillen in de elleboog en kan er iets afbreken of beschadigen. Sommige honden ondervinden op jonge leeftijd al ernstige problemen, bij andere honden leidt ernstige misvorming in het gewricht pas op latere leeftijd tot klachten. ED ontstaat echter al op jonge leeftijd. Het is dus niet altijd zichtbaar aan de buitenkant bij de hond op jonge leeftijd, daarom is het maken van foto’s van de ellenbogen van de ouderdieren geen overbodige luxe. Deze foto’s kunnen bij de Cane Corso gemaakt worden vanaf de leeftijd van 18 maanden.
Dit onderzoek richt zich op 4 verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Al deze aandoeningen kunnen ernstige misvorming veroorzaken van het gewricht.

 

Over welke aandoeningen hebben we het dan?

INCOGRUENTIE : Wanneer de ellepijp en het spaakbeen niet goed op elkaar aansluiten spreken we van incongruentie. De incongruentie wordt veroorzaakt doordat het ene bot te lang of te kort is ten opzichte van het andere. Door middel van een operatie is dit redelijk goed te verhelpen. Het zijn zeker geen lichte operaties. De incongruentie kan LPC, LPA en OCD veroorzaken

 

LPC: (Los Processus Coronoideus) Het loslaten van een stukje bot van de ellepijp in het ellebooggewricht. Dit loslaten gebeurt onder in het ellebooggewricht. De hond heeft veel last van dit stukje bot . Er wordt dan ook geadviseerd om direct te opereren. Het gewricht raakt geïrriteerd en ontstoken waardoor uiteindelijk artrose zal ontstaan. Bovendien is er risico op verdere gewrichts- en kraakbeenbeschadiging.

 

OCD : (osteochondritis dissecans) Dit is een beschadiging van het kraakbeen. Wanneer dit stuk kraakbeen los komt te liggen in het schoudergewricht kan dit flink pijnlijk zijn. Artrose vorming is niet uit te sluiten, een operatie wordt aangeraden aan de hand van de ernst van de OCD. Met voorkeur wordt dit gedaan d.m.v artroscopie.

 

LPA 9 (Los Processus Anconeus) : Het Processus Anconeus is een botpunt van de ellepijp die zich aan de bovenkant van het ellebooggewricht bevindt. Wanneer de hond groeit hoort het P.A. vast te groeien aan de ellepijp. Wanneer dit niet gebeurd , dan spreekt men van LPA.

 

Alle bovengenoemde aandoeningen kunnen leiden tot misvorming van het gewricht. De hond kan hierdoor kreupel gaan lopen. Het is echter niet altijd vanaf de buitenkant zichtbaar of de hond ook daadwerkelijk een van deze aandoeningen heeft. Door het maken van röntgenfoto’s kun je met zekerheid zeggen of de hond één of meerdere van deze aandoeningen heeft.

 

Artrose vorming kan bij al deze aandoeningen voorkomen.
Dit kenmerkt zich door:

 • Veranderingen van het gewricht (botreactie) die in de loop van het proces kunnen ontstaan.
 • Het blijvende karakter van de veranderingen. Dat wil zeggen dat het een blijvende botverandering is, mits er tussentijds iets aan gedaan wordt. Toch kan zich na de operatie opnieuw artrose vormen.
 • Startpijn: kreupele stappen na het opstaan.
 • “Er doorheen lopen”, na een tijdje bewegen loopt de hond weer beter.
 • Extra kreupel lopen na veel inspanning.

Artrose zelf is niet te genezen, maar wel hetgeen deze artrose veroorzaakt.
Om artrose te remmen of te behandelen kunt u het volgende doen:

 • Zorg dat de bewegingen rechtlijnig zijn.
 • Zorg dat de gewrichten niet overbelast worden.
 • Met speciaal voor de hond geschikte ontstekingsremmers wordt de artrose geremd en de pijn verzacht.
 • Door een voeding met speciale vetzuren, glucosamine en chondroitine-sulfaten wordt de artrose geremd en de gewrichtsvloeistof soepeler.

Het is aan te raden om foto’s te laten maken bij een dierenarts, die ervaring heeft met deze aandoening en met het maken van deze foto’s. Voor een officiële beoordeling dien je de foto’s op te sturen naar het Raad van Beheer. Het panel dat de foto’s beoordeelt bestaat uit 3 deskundigen. De samenstelling van het panel wisselt.

De voorwaarden die de Raad van Beheer stelt voor het beoordelen van deze foto’s:

 • De hond staat in het Nederlandse Honden Stamboek vermeld ( NHSB).
 • De hond staat op jouw naam en adres geregistreerd.
 • De hond moet minimaal 18 maanden oud zijn.

Volgens de regels van onze rasvereniging is het toetsen op ED nog niet verplicht. De meeste fokkers laten evenwel de ouderdieren controleren op ED, omdat dit een aandoening is die wel bij de Cane Corso voorkomt.

 

Welke uitslagen zijn er mogelijk na de beoordeling van de foto’s:
Vrij
Graad 1
Graad 2
Graad 3
Het is op grond van de foto’s niet mogelijk om te voorspellen of honden, die niet vrij zijn van ED, hier in de toekomst last van zullen krijgen. Deze honden hoeven geen uiterlijke verschijnselen te vertonen van ED, maar ze kunnen er dus wel drager van zijn. Hoe het proces gaat verlopen is niet te voorspellen. Dit is helemaal afhankelijk van de aard en de ernst van de aandoening.

Enkele tips:

 • Zorg dat de hond niet te zwaar wordt. Elke extra kilo is een belasting voor de ellebogen.
 • Zorg dat de hond geen overmatige belasting op de ellebogen krijgt door extreem veel of hoog springen bijvoorbeeld.
 • Er zijn allerlei homeopathische middelen die je ter ondersteuning kunt geven. Raadpleeg hierover een arts.

 

Welke behandeling bestaat er voor ED?

De behandeling hangt af van de aard en ernst van de afwijking, de ernst van de klachten, de leeftijd van de hond en de eventueel aanwezige artrose. Vaak wordt er chirurgisch ingegrepen. Bij OCD, LPA en LPC , wordt het losgeraakte botfragment of het losgeraakte kraakbeenfragment verwijderd uit het gewricht. Is er spraken van incongruentie dan zal de arts proberen deze te corrigeren.

 

De oorzaken van ED

ED is een multifactoriële aandoening, dat wil zeggen dat er meerdere oorzaken zijn. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook trauma, voeding en stofwisseling zijn een belangrijke factor binnen ED. De mate van vererving is polygenetisch. Dat wil zeggen dat er meerdere genen betrokken zijn bij de ontwikkeling van ED. Dat maakt het selecteren voor de fokkerij ook zo lastig.

 

Kun je ED voorkomen?

ED is nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel factoren waar u rekening mee kunt houden:

U moet bij de aanschaf van een pup letten of er gefokt is met ED vrije ouders. ED- vrije ouders zijn zeker geen garantie op ED- vrije kinderen, maar maakt wel de kans op de aandoening kleiner.
Let er bij het opgroeien van uw pup op dat u zijn bewegingen langzaam opbouwt. Niet meteen lange wandelingen, niet wild achter een bal aan laten rennen, waarbij de pup ongecontroleerde bewegingen maakt.
Beperk de pup in het traplopen.
Zorg voor goede voeding . Het toedienen van overmatige mineralen, calorieën en vitaminen verhoogt het risico op ED. Een goed uitgebalanceerd dieet is dan ook erg belangrijk.

 

Craniale kruisbandruptuur

De craniale kruisbandruptuur wordt in de volksmond ook wel een gescheurde kruisband genoemd.
Bij de Cane Corso komt dit voor bij 1 a 2 procent van de honden. Het heeft voor zowel hond als eigenaar vervelende gevolgen.
Meestal is een operatie noodzakelijk en de hond dient gedurende lange tijd te worden geremd in de activiteit. Voor een Cane Corso is dit vaak geen gemakkelijke opgave.

 

Epilepsie

Lijder of drager epilepsie-gen en erfelijkheid bij de hond (beknopte uitleg)

Een lijder is een hond die toevallen/aanvallen krijgt. Deze toevallen kunnen primair (idiopatisch) of secundair(onderliggende oorzaak) zijn. Primaire, idiopatische epilepsie is volgens de definitie: epilepsie waarvan de oorzaak onbekend is. Alle andere ziekten waarbij epileptiforme toevallen/aanvallen bij herhaling voorkomen en de oorzaak bekend is noemt men secundaire of reactieve epilepsie. Een toeval kan mogelijk ook eenmalig zijn na toediening van een ontwormingsmiddel of een inenting.

Overerving van epilepsie gebeurt voornamelijk autosomaal recessief. Dit betekent dat de meeste honden met epilepsie afstammen van ouders die zelf geen epilepsie hebben, maar drager zijn van het gebrek. De aanwijzing dat de vererving bij sommige hondenrassen gaat om polygenetische aandoeningen zijn sterk. Er zijn dan over het algemeen meerdere genen in het spel bij het ontstaan van primaire epilepsie. Het is dan veel lastiger om de kans op zieke of gezonde nakomelingen in te schatten. Bij de Cane Corso is de manier van vererving niet bekend.
Een recessief gebrek is een erfelijke afwijking die alleen tot uiting komt als beide genen van een genenpaar zijn aangetast. Recessieve gebreken ontstaan vaak door genen die niet meer functioneren. Dieren die een defect gen hebben, hebben daarnaast nog een ander gezond gen dat de benodigde functie vervult. Hierdoor komt het gebrek bij deze dieren niet tot uiting. Bij een recessief gebrek moet er dus onderscheid gemaakt worden tussen dragers van het gebrek, waarbij één van beide genen van het paar is aangetast, en dieren die het gebrek vertonen (lijders) waarvan beide genen van het paar zijn aangetast. Door inteelt komen erfelijke gebreken, die al in het ras aanwezig zijn, tot uiting. Dit komt omdat inteelt een toename veroorzaakt van het aandeel dieren dat twee identieke genen hebben. Zonder inteelt is het gebrek grotendeels verborgen in dragers, er zijn dan minder/weinig dieren die het gebrek vertonen.

Inteelt

Om inteelt te begrijpen is het nodig iets over genen te weten. Bij planten en dieren komen bij alle DNA genen in tweevoud voor( van alle genen zijn er dus twee stuks) . Dus is er sprake van genenparen. Van elk genenpaar is het ene gen verkregen via de vader en het andere via de moeder. Er zijn heel veel genenparen, een mens heeft er bijvoorbeeld 25.000.

Als de ouders van een dier familie van elkaar zijn, dan is één deel van de genen van beide ouders het zelfde. Hierdoor ontstaat de kans dat de nakomelingen van beide ouders precies hetzelfde gen krijgt. Bij inteelt bestaat een deel van een genen paar in de nakomeling dus uit twee identieke genen. Een ingeteeld dier heeft daarom minder variatie in zijn DNA. Inteelt veroorzaakt dus een afname van de variatie in DNA binnen een dier. Dieren die geen familie van elkaar zijn hebben geen gemeenschappelijke ouders, dit is erg belangrijk voor het doorgeven van goede genen.

Om na te gaan hoe de familie- genenpool in elkaar steekt bij overdracht van recessieve gebreken kan het volgende van belang zijn.

Een lijder = 100% ziek
Vader en moeder van lijder, zijn voor 50% drager van een defect gen.
Opa en oma dus ouders van vader en moeder hebben een kans om voor 50% drager te zijn. (1 van hen is dus drager) .
De overgroot ouders maakt ieder kans op 25 % drager te zijn.

Als twee van deze grootouders samen een nakomeling hebben heeft deze een kans op 1/4 × 1/4 dus 1/ 16 deel.
Zo kan men voor elk met een lijder verwant dier kans op dragerschap uitrekenen (bouw 1991). Voor deze techniek is het uitermate van belang/noodzakelijk dat alle gegevens van afstamming en registratie betrouwbaar zijn. (dus ook de familiaire epilepsie geschiedenis, mochten er al eerder lijders geweest zijn)

Ook kan men een schema hanteren (om te trachten het gebrek er uit te fokken).
Dit is een schema met een gezond dier, drager en een lijder.
Met een lijder mag vanuit de wet al niet gefokt worden (besluit houders van dieren). De mogelijkheid in dit schema is dan dragers (honden die ouders zijn van een lijder) te kruisen met een gezond dier uit andere families. Dit is geen definitieve oplossing, het camoufleert alleen het gebrek.(Stades 1991). Op deze manier kunnen dragers ongezien verder worden verspreid in de populatie.(Er zijn rassen waar dit niet anders kan).

schema:

Clear = Vrij
Carrier = Drager
Affected= Lijder

Regelgeving vanuit de overheid

Naar aanleiding van lid Moorlag (Pvda) (Vragen aan Minister Schouten), heeft deze inzake de Sint Bernardclub en het epilepsieprobleem het volgende geschreven:

Ik ben van mening dat een fokker er alles aan moet doen om te voorkomen dat erfelijke gebreken worden overgedragen en dat is ook vast gelegd in regelgeving. Een fokker is primair verantwoordelijk voor het inzetten van gezonde dieren in de fokkerij. Omdat er nog geen DNA TEST bestaat voor epilepsie bij de Sint Berhards (ook voor de Cane Corso bestaat nog geen test (W.T.)) en het terugdringen van epilepsie alleen mogelijk is door de juiste gegevensverzameling van (voorouders en familielijnen in combinatie met de juiste gegevens over ziekte en gezondheid, is het aan de Nederlandse rasverenigingen van Sint Bernards om samen met de Raad van Beheer het fokbeleid zo aan te passen dat in de toekomst alleen gezonde Sint Bernards, die geen drager zijn van epilepsie, ingezet worden voor de fok.
Dit beleid geld voor alle rassen en rasverenigingen.
Met andere woorden: Gekende dragers, dus ouders van epilepsie-lijders dienen, als de mogelijkheid er is, uitgesloten te worden van de fokkerij, omdat anders dragers ongezien in de populatie verspreid kunnen worden.

Deze tekst is tot stand gekomen van artikelen van:

 • Universiteit Utrecht.
 • Universiteit Gent.
 • Centrum genetische bronnen.
 • Tweede Kamer der Staten – Generaal

 

Cherry eye

Een Cherry eye komt vrij veel voor bij jonge honden (3 tot 6 maanden), en voornamelijk bij dogachtigen. Het is een zwelling van de traanklier. Deze zit onder het derde ooglid van de hond: door de zwelling van de traanklier wordt hij zichtbaar. De zwelling heeft een kersrode kleur en daarom wordt de aandoening “Cherry eye” genoemd. Nadat de Cherry eye in 1 oog is ontstaan, ontstaat het op een later moment ook vaak in het andere oog.
In sommige gevallen verdwijnt de Cherry eye vanzelf, of door lichte massage, maar vaak komt hij wel terug. Het is niet alleen een raar gezicht, maar het is ook hinderlijk voor de hond. Het oog is meer gevoelig voor infecties. Een operatie zal dan ook noodzakelijk zijn. Gelukkig is de ervaring bij de Cane Corso dat een operatie goede resultaten heeft.

Behandeling.
Er zijn twee operatiemogelijkheden:
1- Het weghechten van de traanklier in de ooghoek. Het nadeel hiervan is dat de traanklier los kan laten en er zo weer een Cherry eye ontstaan.
2- Het weghalen van de traanklier. Het nadeel hiervan is dat de traanproductie minder kan worden en het oog “droog” wordt. Het oog heeft dan meer kans op ontstekingen. Als dit het geval is, dan zal het oog dagelijks gedruppeld moeten worden.

 

DSRA - Dental Skeletal Retinal Anomaly

Dental Skeletal Retinal Anomaly (DSRA)

Al langere tijd komen er signalen binnen dat pups van ons ras een ziekte hebben met verschillende afwijkingen. Eén daarvan is een afwijkend gebit. Bij anderen wordt melding gedaan van een afwijkend zicht, weer anderen blijven achter in groei. Al deze afwijkingen komen samen voor.

De tandafwijkingen komen het meeste voor, in diverse gradaties. Van alleen de verkleuring en glazigheid tot afgebroken tandelementen. De meest passende benaming is odontogenesis imperfecta (de hele tand is afwijkend in aanleg). De afwijkingen in tandglazuur en tandbeen zorgen voor ‘zwakke’ tanden die makkelijk afbreken. Verwijderen van tandresten moet door een specialist gebeuren, tandresten kunnen niet even met een tangetje verwijderd worden, soms is uitlepelen uit het kaakbot noodzakelijk.

Afwijkende botgroei, groeiachterstanden

Er zijn enkele pups bekend die al van jongs af aan klein bleven en niet goed ontwikkelden. Echter komen er ook honden voor die zich de eerste maanden normaal ontwikkelen en recht op de pootjes staan, maar na een half jaar toch duidelijk korter op de poten staan, kromme polsen krijgen en geheel uit verhouding raken.

Er zijn echter ook die met een jaar een redelijk normale bouw en formaat hebben. Hoe en waarom zich dit zo manifesteert is niet duidelijk, ook is nog niet bekend welke groeiafwijking dit dan is. Pups lijken ook vaker botbreuken te hebben.

De blindheid

Eigenlijk altijd het eerst op te merken in het donker is ook een kenmerk. Het laat zich aanzien als PRA (progressieve retinale atrofie) Het netvlies, de retina verslechtert steeds meer totdat de hond volledig blind is. Het is geen pijnlijke oogziekte, maar het is ook niet te genezen of te remmen. De pups hebben een groene weerschijn in hun ogen en bij een gewone foto met flits geven de ogen een koplamp effect. Een juiste diagnose is te verkrijgen bij een oogspecialist, hiervoor wordt een druppel in de ogen gedaan, waarna in een verduisterde ruimte in het oog gekeken kan worden.

Andere symptomen

Doofheid komt ook regelmatig voor, bij enkelen is met een BAER test een officiële diagnose gesteld. Alweer, de leeftijd en de mate waarop het zich manifesteert is wisselend. Verdere genoemde symptomen; afwijkend gedrag/tics, nierproblemen en onzindelijkheid die soms ook komt nadat de pup al maanden zindelijk is geweest, en zachte brosse nagels.

DSRA en de fokkerij

DSRA is een nare ziekte, de meeste dieren halen de 2 jaar niet. Sommige pups zijn zo aangetast dat ze al geëuthanaseerd worden op zeer jonge leeftijd, 8 weken wordt wel genoemd.
Behalve de levensduur is ook de levenskwaliteit in het geding; door het slechte gebit is kauwen soms pijnlijk, de blindheid maakt dat de hond onzeker kan worden, de skeletafwijkingen zorgen voor kromme poten en gezwollen gewrichten. De doofheid zorgt dat de hond nog meer in een eigen wereldje komt te zitten.
Opereren -gebitselementen verwijderen- en pijnstillers helpen de hond een poosje, maar op een goed, of liever droevig moment moet er gekeken worden of er nog genoeg leuk is in het leventje van de jonge hond. Voor de eigenaren een zeer zware beslissing.
Fokkers wisten tot voor kort niet waar ze mee te maken hadden, de ziektebeelden zijn sterk wisselend, soms zelfs bij pups in hetzelfde nest. De erfelijkheid was ook niet duidelijk, en omdat de ziekte zeldzaam is en fokkers die ermee geconfronteerd werden niet allemaal ermee naar buiten zijn gekomen bleef het onder de radar. Zo kon het gebeuren dat fokkers, onbewust, en zéker onbedoeld ouderdieren gebruikten die drager bleken te zijn. Fokkers viel voorheen dan ook niet te verwijten dat het voorkwam in hun kennel. Gelukkig is er sinds kort een mogelijkheid om te testen op deze ziekte.

DSRA blijkt enkelvoudig recessief, na onderzoek door internationale samenwerking van fokkers, eigenaren, specialisten, Universiteiten en het bedrijf Laboklin. Dat houdt in dat er alleen zieke pups geboren kunnen worden, als beide ouders drager zijn van het gen.

Fokregel

Om te voorkomen dat er nog zieke dieren geboren worden in de toekomst is het van belang te weten of de ouders drager of geheel vrij van het gen. Dragers zijn niet ziek! Dragers kunnen nog ingezet worden voor de fok, mits ze alleen gecombineerd worden met een vrije partner. In ons fokreglement is dan ook alleen een combinatie toegestaan waarvan tenminste één der ouderdieren vrij is van DSRA, hetzij middels een officiële negatieve uitslag, danwel dat beide ouders van een ouderdier officieel vrij zijn verklaard.

Testen

Testen kan met speekselswabs, of met een bloedmonster. De fokker kan het zelf insturen, maar dan is er geen controle of er van de juiste hond is ingestuurd. Daarom is het beter om de afname en verzending via de dierenarts te regelen. De dierenarts controleert de naam op het formulier en de stamboom, en het chipnummer, neemt het monster af en regelt de verzending. Nadat de test is gedaan krijgt de eigenaar van de hond een certificaat met de uitslag. Op deze manier kunnen we voorkomen dat er nog meer honden met deze vreselijke ziekte worden geboren.

 

DCM

Wat is dilatieve cardiomyopathie?

Bij de hond zien we met enige regelmaat een aandoening van de hartspier, dit gaat meestal om dilatieve cardiomyopathie (DCM). In tegenstelling tot de klepafwijkingen zien we deze aandoening vooral vaak bij grote rassen. Bij DCM wordt het hart erg groot en de spierwond erg dun waardoor uiteindelijk de hartspier minder goed kan samen trekken. Daardoor heeft het hart steeds meer moeite om het bloed rond te pompen, met ernstige gevolgen! Omdat dilatatieve cardiomyopathie bij een aantal rassen vaker voorkomt, is een erfelijke achtergrond waarschijnlijk.
Er komen ook andere vormen van cardiomyopathie voor, maar deze vormen zijn zeldzaam. Er bestaat ook HCM (hypertrofische cardiomyopathie) en bij de boxer een aandoening die ARVC (arytmische rechter ventriculaie cardiomyopathie) heet. De diagnostiek van deze aandoeningen verloopt hetzelfde als de diagnostiek van DCM.

De Cane Corso en DCM

Er is niet veel bekend over DCM onder de Cane Corso populatie , echter zien en horen we regelmatig van pupkopers dat hun hond lijd aan DCM of eraan is overleden. We willen dit daarom onder de aandacht brengen en hopelijk krijgen we in de toekomst meer duidelijk over DCM in ons ras.

Symptomen van DCM

Honden die aan dilatatieve cardiomyopathie lijden kunnen één of meerdere van onderstaande symptomen vertonen. Heeft uw hond last van één of meer van onderstaande symptomen, dan is het goed om uw hond te laten onderzoeken door uw dierenarts.
·       Verminderd uithoudingsvermogen
·       Toevallen
·       Hoesten
·       Oedeem, met name te zien als een toegenomen buikomvang
·       Benauwdheid

De diagnose van cardiomyopathie

Wanneer uw dierenarts een vermoeden heeft van hartfalen dan wordt er meestal een aantal onderzoeken aangeraden. Daartoe hebben we de volgende mogelijkheden;
·       Röntgenfoto van het hart
·       Echo van het hart
·       ECG
·       Bloeddrukmeting
·       Bloedonderzoek
Soms zullen alle onderzoeken noodzakelijk zijn en soms slechts een deel van de onderzoeken. Uw dierenarts zal bepalen wat nodig is. Alleen door onderzoek kunnen we de oorzaak van de klachten bepalen en een behandeling instellen.
Bij het onderzoek in de praktijk valt vaak een hartritme stoornis op. Hiervoor kan de dierenarts aanwijzingen krijgen bij het onderzoeken van uw hond. Vooral door het voelen van de pols en het luisteren naar het hart.

De behandeling

De behandeling van “hartfalen bestaat uit een aantal onderdelen. Vaak is het noodzakelijk om deze allemaal te combineren. Meestal beginnen we pas met behandelen wanneer uw hond of kat ook echt klachten krijgt en er een definitieve diagnose is gesteld door nader onderzoek (dus niet bij een beginnend probleem zonder klachten).
Een onderdeel van de behandeling zal altijd zijn het goed opvolgen van de afwijkingen aan het hart. De medicijnen die we gebruiken zijn:
·       Vocht afdrijvende middelen zoals bv furosemide
·       Zogenaamde ACE remmers bv. fortekor
·       Contactieverhogende middelen (pimobendan)
·       Functieverbeterende middelen (digoxine)
Meestal wordt een combinatie van middelen voorgeschreven en we hebben het hier over een levenslange behandeling. Belangrijk is het om te realiseren dat de afwijking nooit meer weg zal gaan, we kunnen het leven alleen langer en leuker maken door het geven van medicatie. Hartproblemen zijn ernstige aandoening, maar meestal kunnen we het leven van uw hond een stuk aangenamer maken. Voordat we kunnen gaan behandelen is nader onderzoek altijd noodzakelijk. Gewoon een pilletje geven, omdat er een ruisje te horen is, is niet meer van deze tijd en kan gevaar opleveren voor uw hond.

De vooruitzichten van een hond met cardiomyopathie

Dilatatieve cardiomyopathie is een ernstige aandoening waardoor de levensduur van de hond ernstig verkort wordt. Met medicijnen kan de aandoening niet verholpen worden. Het doel van medicatie is het verbeteren van de hartfunctie en het daardoor verlengen van de levensduur. Hoe lang dat is, is afhankelijk van de ernst van de afwijking. Door middel van een echo is deze ernst vast te stellen, maar dan nog kan moeilijk ingeschat worden hoe lang een hond het nog goed doet op de medicijnen.

Preventie van cardiomyopathie

Omdat bij cardiomyopathie een erfelijke achtergrond vermoed wordt, is het belang om lijders aan cardiomyopathie uit te sluiten van de fok. Dat is meteen een probleem omdat de ziekte zich vaak pas op latere leeftijd manifesteerd. Honden van ouders die zijn overleden aan cardiomyopathie hebben in ieder geval baat bij een jaarlijkse preventieve echo om de hartfunctie te controleren. Bij honden van hoog risicorassen is het aan te bevelen om dat vanaf een bepaalde leeftijd te doen. Dit is een beetje afhankelijk van het ras.  

Bron:Dierendokters 

Maagtorsie

Maagtorsie

Een maagtorsie of maagdilatatie/volvulusis de aandoening waarbij de maag van de hond rond zijn as gedraaid zit in de buikholte. De in- en uitgang van de maag zijn door de draaiing afgesloten, waardoor het aanwezige, ingeslikte gas niet meer weg kan. Blijkbaar kan de hond wel nog lucht inslikken, want er is vastgesteld dat het gas dezelfde samenstelling heeft als lucht. De maag zal opzwellen met mogelijks een scheuring tot gevolg.
De ziekte wordt vooral bij grote rassen met een diepe borst gezien. Voornamelijk Deense doggen lijken voorbeschikt te zijn: bijna 4 op 10 Deense doggen ontwikkelt een maagtorsie in de loop van het leven. Ook bij Dobermanns, Sint-Bernards, Weimaraners, de reuzepoedel en Setters komt de ziekte vrij veel voor.
Een maagtorsie is levensbedreigend en moet meteen behandeld worden.

Symptomen
De ziekte treedt meestal plots op. De hond zal erg suf worden en in veel gevallen braakbewegingen vertonen zonder dat er iets uitgebraakt wordt. De buik zal opzwellen door de gasophoping in de maag. In een volgend stadium gaat de hond in shock. Een scheuring van de maag kan optreden. Zonder behandeling zal de maagtorsie in vrijwel alle gevallen fataal aflopen.

Behandeling
Eerst zal de dierenarts proberen de druk in de maag te verlagen. Dit kan gebeuren door een sonde via de mond en de slokdarm in de maag te brengen of (meestal) door een naald te steken door de buikwand tot in de maag. Het dier zal behandeld worden tegen shock alvorens het geopereerd wordt. Tijdens de operatie wordt de maag geledigd en terug in de juiste positie gebracht. Meestal zal men ook de maag chirurgisch verankeren aan de buikwand of borstholtewand, gezien de meeste honden een grote kans hebben om later terug een maagtorsie te krijgen. In vele gevallen zal men de milt moeten verwijderen, omdat die wordt meegedraaid waarbij de bloedtoevoer wordt afgesloten met weefselverval tot gevolg.

Prognose
De prognose is gereserveerd. Indien het dier tijdig bij de dierenarts werd gebracht en behandeld heeft het een kans op overleving. In vele gevallen zal de hond de maagtorsie echter niet overleven.

Preventie
Er zijn aanwijzingen dat honden die grote hoeveelheden eten meer gevoelig zijn voor maagtorsie. Er wordt dan ook soms aangeraden om gevoelige rassen kleine beetjes meermaals per dag te voeren.
Voornamelijk bij rassen die gekend zijn voor het ontwikkelen van een maagtorsie, kan men preventief een zogenaamde gastropexie doen. Bij deze operatie wordt de maag vastgehecht aan de buikholte- of borstholtewand, zodat het onmogelijk wordt om rond de as te draaien. Deze ingreep kan uitgevoerd worden indien de hond onder narcose is voor een andere operatie, zoals een sterilisatie. 

 

entropion -ectropion

Wat is het?

Onder de huid van de oogleden zitten spieren, vet en bindweefsel. Het bindweefsel zorgt voor de stevigheid van het ooglid, maar door het ouder worden kan het losser komen te zitten. Ook de hoeveelheid vetweefsel neemt af, waardoor het ooglid minder strak wordt en naar binnen of buiten kan kantelen.

Bij een entropion is de buitenrand van het (doorgaans onderste) ooglid naar binnen gedraaid. Soms is het aangeboren of zijn littekens of vaak krampachtig knijpen met de oogleden de oorzaak. Ook een chronische infectie kan aan de basis liggen.

Bij een ectropion is de onderste ooglidrand naar buiten gedraaid waardoor het oog niet helemaal sluit. Ouderdom en verlamming ter hoogte van het gelaat kunnen een oorzaak zijn.

Hoe kan je het herkennen?

Bij een entropion is het ooglid naar binnen gedraaid. De haartjes schuren dan over de oogbol. Dat veroorzaakt pijn, irritatie, tranenvloed, last van het licht of een gevoel dat er zand in het oog zit. Later kan dit aanleiding geven tot zweertjes op het hoornvlies (het doorzichtig deel aan de voorkant van het oog). Bij ernstige beschadiging van het hoornvlies, kan het zicht verslechteren.

Bij een ectropion is het ooglid naar buiten gedraaid. Het oog sluit niet meer volledig en kan uitdrogen. Dat veroorzaakt irritatie en een tranend oog, maar ook cosmetische klachten omdat de rode binnenkant van het ooglid zichtbaar is. In een later stadium wordt het slijmvlies van het ooglid ook dikker.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts stelt de diagnose tijdens een eenvoudig oogonderzoek waarbij hij de huid en de spieren van de oogleden inspecteert.

Wat kan je doen?

Als er geen of milde klachten zijn, schrijft de arts enkel hydraterende zalf of druppels voor die ervoor zorgen dat het hoornvlies niet uitdroogt en de kwetsuren verminderen.

Bij ernstige en cosmetische klachten zal de DA je verwijzen naar de voor een kleine ingreep van het ooglid.